Nieuws
dinsdag, 09 jun 2020

Brussel: Vlaams Belang wil pepperspray, steekwerende vesten en bodycams voor hulpdiensten

Naar aanleiding van het geweld tegen de ordediensten maakt Vlaams Belang een stand van zaken op van de noden op het vlak van uitrusting van veiligheids- en ordediensten. De partij pleit voor stroomstootwapens voor politie, pepperspray voor de veiligheidsmensen van de MIVB en ‘bodycams’ en steekwerende vesten voor ambulanciers.

De stakingsaanzegging van twee politievakbonden toont volgens het Vlaams Belang aan dat bij de politie een grens werd overschreden. De politievakbonden laten weten dat hun leden zich geviseerd en te weinig gesteund voelen. Tijdens de rellen in Brussel afgelopen zondag vielen zo meer dan 20 gewonden bij de politie. Eerder vorige maand gingen beelden rond van een arrestatie waarbij agenten door omstaanders werden getrapt en geslagen. De vakbonden laten ook weten dat agenten niet willen komen werken in Brussel omdat ze hier worden blootgesteld aan overdreven geweld en voortdurende kritiek van lokale en gewestelijke gezagsdragers.

Vlaams Belang lanceert cluster aan voorstellen: Pepperspray en steekwerende vesten moet hulpdiensten fysiek beveiligen, bodycams moeten ze juridisch indekken

“De angst moet van kamp veranderen”, stelt Brussels Vlaams Belang-voorzitter senator Bob De Brabandere. “We willen dat ordediensten, maar ook veiligheidsdiensten zoals die van de MIVB en ambulanciers, een betere veiligheidsuitrusting krijgen. Men wacht reeds veel te lang met het verschaffen van pepperspray aan de MIVB. Het invoeren daarvan werd reeds in 2018 aan de vakbonden beloofd.”

En ook op het vlak van de stroomstootwapens voor politie wil de rechtsnationalistische partij duidelijkheid, waar aandacht in de Kamer voor naartoe moet gaan. “Eind deze maand zouden de resultaten van een proefproject over stroomstootwapens beschikbaar moeten zijn”, verklaart de voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) hierover. “Wij willen de invoering van deze ‘tasers’ wettelijk mogelijk maken, zodat politiemensen meer keuzes hebben dan een wapenstok of het finale vuurwapen wanneer zij een aanvaller moeten neutraliseren.”

En ook in het Brussels Gewestparlement plant Vlaams Belang initiatieven. “Ik vrees dat Groen-mobiliteitsminister Elke Van den Brandt de belofte van pepperspray voor de MIVB-diensten wil intrekken", reageert Brussels fractieleider Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) tenslotte. “Nochtans moeten we niet terug maar verder. Ook de ambulanciers en de brandweer moeten beter uitgerust worden. Eind vorige maand weigerde federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zo nog de aankoop van steekwerende vesten voor ambulanciers. Dit moet dan maar door het Brussels Gewest voorzien worden. Ook moeten onze hulpdiensten ‘bodycams’ krijgen om ze juridische bescherming te geven. Beknibbelen op de veiligheid van onze veiligheidsdiensten is geen optie.”