Persberichten
donderdag, 14 sep 2023

“Brussels bendegeweld moet aangepakt nu het nog kan”

Foto: iStock. “Brussels bendegeweld moet aangepakt nu het nog kan”

Het Vlaams Belang is niet verbaasd over de brutale nachtelijke executie in Anderlecht en eist nogmaals een grondige opkuis van het Brussels Gewest. “We waarschuwen al jaren voor dit soort criminaliteit”, zegt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. “'Indien er niets wordt ondernomen tegen dit bendegeweld, gaan we naar Latijns-Amerikaanse toestanden waarbij drugsbaronnen de wet dicteren.”

In het centrum van Anderlecht werd voorbije nacht een man klemgereden door een wagen met vier inzittenden en vervolgens door hen met oorlogswapens onder vuur genomen. Hij stierf ter plekke en op de plaats van het gebeuren werden minstens zeventien kogelhulzen gevonden. Van de schutters ontbreekt ieder spoor maar hun wagen werd ondertussen uitgebrand aangetroffen in het naburige Sint-Jans-Molenbeek.

“Terwijl de zware criminaliteit zich verspreidt als een lopend vuurtje, blijven Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en consoorten als volleerde struisvogels hun koppen in het zand steken. Enerzijds minimaliseert hij zijn eigen verantwoordelijkheden en anderzijds poogt hij de lakse PS-burgemeesters zoveel mogelijk uit de wind te zetten”, aldus Lootens-Stael. “Met gebeurtenissen zoals deze van vannacht, waarbij ook onschuldige slachtoffers hadden kunnen vallen, oogsten ze wat ze gezaaid hebben.”

“Gemakkelijker drugs te vinden dan een bankautomaat”

Dat druggebruik en drugshandel al jaren aan een opmars bezig is in de hoofdstad, wordt ook bevestigd door het Globaal Veiligheids- en preventieplan 2021-2024. “In bepaalde buurten kan je tegenwoordig gemakkelijker cannabis kopen dan een bankautomaat vinden”, vervolgt Lootens-Stael. “Het is niet de eerste keer dat druggerelateerde conflicten in de straten van onze hoofdstad uitgevochten worden met oorlogswapens, maar de frequentie waarmee ze plaatsvinden blijft steeds stijgen. Voorheen rustige en aangename wijken zijn no-go zones geworden.”

Lootens-Stael heeft het gehad met het stilzitten van Vervoort, ondanks de veelvuldige schietpartijen en ondanks de aanslepende problemen aan het Zuidstation en in de Noordwijk. “Het wordt hoog tijd om de minister-president uit zijn lethargie te halen. De eerste plenaire vergadering van het parlementair jaar is volgende week dan ook de ideale gelegenheid om Vervoort wakker te schudden.”