Persberichten
woensdag, 28 apr 2021

Brussels Parlement blijft bespreking verbod onverdoofd slachten blokkeren

De bespreking van een Vlaams Belang-voorstel van ordonnantie om ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onverdoofd slachten te verbieden, werd door de commissie opnieuw naar een later tijdstip verschoven. Fractievoorzitter van Vlaams Belang Dominiek Lootens-Stael reageert boos: “Het Brussels Parlement organiseert allerlei participatietrajecten voor de burger maar een parlementslid krijgt reeds twee jaar zijn voorstellen niet besproken. Dat is een belediging voor de democratie.”

De Brusselse meerderheid is hopeloos verdeeld over de kwestie en zoekt een strategie om het islamitisch kiespubliek van Ecolo en PS niet te zeer voor het hoofd te stoten. Het blijft bijzonder gênant voor de Brusselse regering dat enkel nog in Brussel onverdoofd slachten is toegelaten. Bovendien is gebleken dat de Vlaamse en Waalse regelgeving voor het Europees Hof overeind blijft. Enkel het Grondwettelijk Hof moet deze Europese uitspraak nog omzetten in een eigen vonnis. Bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi) is sinds begin dit jaar een overlegronde gestart met de betrokken belangengroepen. Een parlementaire bespreking komt gezien deze uitzonderlijke vertragingsmaneuvers voor de Brusselse meerderheid blijkbaar bijzonder ongelegen.

Lootens-Stael (VB): steeds opnieuw uitstellen bespreken verbod op onverdoofd slachten is een belediging en sabotage van de democratie!

Het Brusselse Vlaams Belang is niet te spreken over deze gang van zaken. “Reeds bijna twee jaar blokkeert men de bespreking van dit voorstel, dat is ongehoord” klaagt Lootens-Stael aan. “Steeds vindt men wel een reden om het parlementaire werk te verhinderen. Ondertussen organiseert men een uitgebreid petitierecht en burgerfora om de burgerparticipatie te vergroten maar verhindert men dat parlementsleden doen waarvoor ze betaald worden: wetsvoorstellen maken en bespreken. Een belediging en sabotage van de democratie die we niet zomaar zullen laten passeren!”

“Nochtans is deze kwestie voor veel Brusselaars prioritair,” vult Brussels Vlaams Belangvoorzitter Bob De Brabandere aan. “Een overtuigende meerderheid van drie kwart van de Brusselaars is voor zo een verbod. Dat zou voor deze regering toch voldoende aanleiding moeten zijn om er werk van te maken? Het omgekeerde is echter waar. Zo blijft Brussel de hoofdstad van de barbarij en schaadt de regering op die manier de belangen en het imago van álle Brusselaars.”