Nieuws
maandag, 25 jan 2021

Brussels PS-burgemeester zat achter vrijlating activist

“Burgemeesters blijven Brusselse gemeenten op hun kop zetten en ondergraven het veiligheidsbeleid”, stelt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang)Yassine Boubout, een van de 230 arrestanten bij een betoging van extreemlinkse organisaties in Brusselgaat er immers prat op dat hij werd vrijgelaten na een rechtstreekse tussenkomst van burgemeester Philippe Close (PS). Boubout is een activist tegen de vermeende politiebrutaliteit die geregeld in de media komt.

De betoging richtte zich, naast het zogenaamd politiegeweld, vooral tegen de ‘klassenjustitie’. Burgemeester Close had aanvankelijk de manifestatie toegelaten, maar het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) stelde een veto. Een gelijkaardige betoging aan het Noordstation was onlangs nog uitgedraaid op zware rellen met zware vernielingen, brandstichtingen en ernstig gewonde politiemensen. De politie liet in eerste instantie betijen, maar toen de jongeren optrokken naar het centrum ging men over tot arrestaties. “On va casser tout”, riepen ze: “We gaan alles vernielen.” De politie liet het niet zover komen en een recordaantal betogers werd gearresteerd zodat vernielingen werden voorkomen.

“Extreemlinks opbod ondermijnt werk van politie en justitie in Brussel”

Ook Boubout werd dus administratief aangehouden. Nadien postte hij op sociale media dat “de politie nogal ogen trok toen burgemeester Close belde met de vraag om hem vrij te laten”. “Dat Close de betoging wilde laten doorgaan met de zware rellen aan het Noordstation nog fris in het geheugen, bewijst de wereldvreemdheid van burgemeesters die zich hebben klemgereden midden een opbod tussen extreemlinkse groepen en partijen” analyseert Lootens-Stael. “Het feit dat Boubout wordt vrijgelaten na rechtstreekse politieke inmenging is een blijk van wantrouwen jegens politie en justitie.”

Federaal fractievoorzitster van het Vlaams Belang, Barbara Pas stelt bovendien scherp dat “de federale regering en minister van Binnenlandse Zaken Verlinden een probleem hebben wanneer burgemeesters van de grootste Franstalige partij de PS zich laten leiden door maneuvers van extreemlinkse organisaties die het werk van politie en justitie doelbewust willen ondermijnen.”