Persberichten
maandag, 16 okt 2023

Brusselse begroting is een regelrechte ramp

Foto: iStock. Brusselse begroting is een regelrechte ramp

Het Vlaams Belang is niet te spreken over het akkoord dat de Brusselse regering na moeizame onderhandelingen bereikte over de begroting 2024. “Volgens Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open Vld) zijn we op de goede weg”, zegt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Donimiek Lootens-Stael. “Maar niets is minder waar. Geen enkel probleem wordt opgelost, ze worden enkel doorgeschoven naar volgende regeringen en volgende generaties.”

De Brusselse regering bereikte na moeizame onderhandelingen zondagavond een akkoord over de begroting voor 2024. Er wordt geen 600 miljoen euro bespaard, maar 150 miljoen euro. “Nochtans was die 600 miljoen noodzakelijk om de begroting in evenwicht te krijgen”, aldus Lootens-Stael. “En de schuldgraad, die door Gatz op 205 procent was vooropgesteld, kan oplopen tot 210 procent. Op die manier riskeren we een lagere rating, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de rentelast.”

“Comical Ali heeft in Sven Gatz een waardige opvolger gevonden”

“210 procent is een waanzinnig hoge schuldgraad. Ter vergelijking, in Vlaanderen bedraagt deze 40 procent, en wordt een piek voorzien van eventueel 60 procent”, gaat Lootens-Stael verder. “Gatz heeft ons steeds voorgehouden dat we ernstig moesten besparen of ten onder gaan… Hij heeft duidelijk voor het tweede gekozen.”

De Brusselse begrotingsminister stelt vandaag in de pers woordelijk dat we er nog niet zijn, maar dat we wel ‘op de goede weg’ zijn. “Comical Ali had het niet beter kunnen zeggen, hij heeft in Sven Gatz een waardige opvolger gevonden”, besluit Lootens-Stael. “Deze begroting is een regelrechte ramp voor Brussel. Door vele investeringen gewoonweg uit de begroting te houden stelt Gatz de zaken al rooskleuriger voor dan ze in werkelijkheid zijn. En dan nog slaagt hij er niet in ernstig te besparen en schuift hij ieder probleem voor zich uit.”