Nieuws
dinsdag, 24 nov 2020

“Brusselse Groenen gaan ‘Polle Panch’ achterna: ze trakteren hun kiezers op eten”

Het Vlaams Belang verzet zich tegen de ‘staatslandbouw’ die het Brusselse gewest probeert op te starten. “Het Brussels Gewest heeft zoveel centen te kort op zijn begroting, maar toch wil het binnenkort dure landbouwgrond in Vlaams-Brabant of Waals-Brabant aankopen”, reageert Vlaams Parlementslid Jan Laeremans (Vlaams Belang). “Het wordt mooi ingepakt: The good food strategyom 30 procent van de fruit- en groenteproductie in de stedelijke of prestedelijke zone te realiseren. Bizarre, dure en bovendien valse symboolpolitiek.”

Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) wil 'de komende maanden en jaren' Brabantse landbouwgrond opkopen en die ter beschikking van landbouwers stellen, om zo de korte keten te stimuleren. Vlaanderen is niet gediend met de inmenging van deze publieke speler op de private markt. Bovendien was het kabinet van minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) zelfs niet op de hoogte. Woordvoerder Vanessa Saenen van de Boerenbond: “Landbouwers zelf hebben nog steeds het meeste voeling met de markt en niet de overheid".

Jan Laeremans: “Wanneer een overheid zelf aan voedselproductie wil doen, zitten we volop in een prijselijke communistische planeconomie”

“De Brusselse Ketjes zullen in plaats van ‘panch met compote’ (destijds gratis uitgedeeld door voormalig premier Paul Vanden Boeynants om stemmen te ronselen) nu prestedelijke ‘spinozje mee weuttel en parraa’ mogen degusteren, die ze eigenlijk onrechtstreeks zelf duur hebben betaald”, aldus Laeremans. De Vlaams- en Waals-Brabanders worden er ook niet beter van, want door de extra aankopers zullen de nu al schaarse landbouwgronden nog in prijs stijgen en de land- en tuinbouwers nog meer afhankelijk worden van grote spelers, wat ook als kopzorg wordt bevestigd door Crevits.

Hetgeen Maron preekt is een beweging terug in de tijd toen de graaf zich misschien nog grasgrond kon toe-eigenen”, vervolgt Laeremans. “Het feodalisme is echter voorbij en gewesten hebben vandaag afgelijnde grenzen en taken.”

“Kortom, het Vlaams Belang adviseert ‘metteko’ Maron om de markt te laten spelen: Brusselaars kunnen perfect voor weinig geld op de ‘vruugmet’ terecht, en wie een korte keten wil, zal zijn gading wel vinden op de zondagsmarkt in Gaasbeek!”, besluit Laeremans.