Nieuws
dinsdag, 07 dec 2021

“Brusselse hotelopvang asielzoekers zal probleem net vergroten”

Het nieuwe initiatief van burgemeester Close (PS) om 100 hotelkamers aan te bieden aan wachtende asielzoekers stuit bij het Vlaams Belang op onbegrip en verzet. “Burgemeester Philippe Close (PS) beweert dit te doen uit menslievendheid, maar hij en zijn partij willen enkel maar de politieke druk verhogen om steeds meer asielzoekers toe te laten. Zijn stunt waar hij niet eens bevoegd voor is, zal immers alleen de aanzuigkracht verhogen en dus het probleem vergroten.”

De wachtrijen aan het aanmeldingscentrum voor asielzoekers, Klein Kasteeltje, worden niet kleiner. Reeds maanden wordt het centrum overspoeld door een groot aantal aanvragen, met capaciteitsproblemen als gevolg. Om dit zogezegd te remediëren stelt stad Brussel 100 opvangplaatsen zelf in, met samenwerking van de organisatie BXL Refugees. Het gaat over 100 plaatsen op hotel.

De PS wil een turbo zetten op het aanzuigeffect

“Niettegenstaande Brussels burgemeester Close zelf toegeeft dat het niet zijn bevoegdheid is, gaat hij met het Brussels belastinggeld hotelkamers boeken voor asielzoekers”, reageert Brussels fractievoorzitter Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). “Hij doet dat zogezegd om te vermijden dat mensen met dit weer op straat belanden, maar weet goed genoeg dat met dit soort acties het aanzuigeffect ten aanzien van asielzoekers zal groeien. We moeten echter durven zeggen: genoeg is genoeg!”

“Bovendien is het een manoeuvre van de PS-burgermeester, wiens partij ook in de federale regering zit, bijzonder doorzichtig”, zo vervolgt Lootens-Stael. “Sommige linkse partijen, waaronder de PS van Close, willen de politieke druk verhogen om meer asielzoekers toe te laten. Dan is een turbo zetten op het reeds bestaande aanzuigeffect een goeie strategie. Verder blijven ze federaal zich verzetten tegen een aangescherpte uitwijzingspolitiek van afgewezen asielzoekers. Een cynische politiek die natuurlijk ook een electorale kant heeft: vroeg of laat moeten deze permanente illegalen geregulariseerd worden en dan zal de PS er hen wel aan herinneren wie hen aan papieren heeft geholpen.”