Nieuws
dinsdag, 12 jul 2022

Brusselse Uber-files: Vlaams Belang eist oprichting onderzoekscommissie

Corruptie, gesjoemel, vriendjespolitiek. Drie bedenkelijke termen die de voorbije decennia synoniem stonden voor ‘socialisme’. Maar ook vandaag blijkt alvast uit de Uber-files dat Brussels staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit) en de huidige kabinetschef van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) er bijzonder nauwe en bedenkelijke contacten op nahielden met lobbyisten. “De socialistische partij is intussen wel omgedoopt tot ‘Vooruit’, maar de rode vos verliest duidelijk zijn streken niet”, zegt Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael.

Uit onderzoek van De Tijd blijkt dat Uber in de periode 2014-2019 zwaar gelobbyd heeft bij het kabinet van Smet, die in die periode Brussels minister bevoegd voor mobiliteit was. Smet gaf aan het taxibedrijf te kennen dat hij de weg zou vrijmaken voor een wettelijk kader voor Uber. “Van het lekken van vertrouwelijke documenten tot seksueel getinte WhatsApp-berichten tussen Smet en een lobbyist van Uber: het hele verhaal begint wat weg te hebben van een slecht Hollywood-script”, stelt Lootens-Stael vast.

“Onfrisse Uber-files symptomatisch voor Brusselse regering”

Reeds tijdens de regeringsonderhandelingen kreeg Uber zelfs de teksten van het regeerakkoord doorgestuurd, nog voor die publiek werden gemaakt. “Maar ook tijdens de regeerperiode van Smet bleven er intense contacten tussen zijn kabinet en Uber”, zegt Lootens-Stael. Er zouden in een half jaar tijd zeker negen vergaderingen zijn geweest tussen het kabinet van Smet en Uber. Uber kreeg van Smet eerstehands informatie tijdens de onderhandelingen over het taxiplan, waarbij Smet in ruil aan Uber vroeg om, wanneer het voor Uber bijzonder gunstige taxiplan zou worden goedgekeurd, niet te positief te reageren en in hun communicatie zijn naam niet te vermelden.

“Dit onfrisse verhaal toont nogmaals aan hoe de linkse Brusselse regering functioneerde en functioneert” stelt Lootens-Stael. “Vriendendiensten, achterkamerpolitiek en de macht van lobbyisten allerhande bepalen in de hoofdstad de politieke agenda.” De Vlaams-nationalistische partij zal in het Brussels Parlement dan ook de nodige vragen stellen, en eist dat er volledige openheid en klaarheid komt over de macht van lobbyisten en over de verhouding tussen het huidige en voormalige kabinet van Smet met lobbyisten, aangezien Smet in zijn huidige functie als Staatssecretaris bevoegd voor onder meer stedenbouw ongetwijfeld met nog meer lobbyisten en belangengroepen in contact staat.

“Het Vlaams Belang zal alvast eisen dat er in de schoot van het Brussels Parlement een onderzoekscommissie wordt opgericht om deze bijzonder onfrisse affaire tot op het bot uit te pluizen”, zo besluit Lootens-Stael.