Persberichten
vrijdag, 12 apr 2024

Buitenlandse Zaken heeft geen cijfers over Belgen in buitenlandse gevangenis

Foto: iStock. Buitenlandse Zaken heeft geen cijfers over Belgen in buitenlandse gevangenis

Het Vlaams Belang vindt het ronduit onthutsend dat de Belgische regering niet exact weet hoeveel Belgen in het buitenland in een gevangeniscel zitten. “Er wordt met de natte vinger gewerkt, met schattingen”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang), die hierover cijfers opvroeg bij minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). 

“Ik vroeg cijfers op, maar kon van Lahbib enkel vernemen dat er geen cijfers bestaan”, aldus Pas. “Het antwoord luidde dat er geen officiële statistieken bestaan inzake het aantal Belgische gedetineerden in het buitenland.” Het Kamerlid merkt op basis van het antwoord in kwestie ook op dat er geen enkele duidelijkheid bestaat over de redenen waarom landgenoten in het buitenland werden opgesloten.

“De opvolger van Lahbib moet hier werk van maken”

Wel denkt de regering op basis van ‘officieuze ramingen’ dat het aantal Belgen dat in een buitenlandse cel zit, jaar na jaar stijgt: een 370 in 2021, 425 in 2022 en meer dan 500 vorig jaar. “Die schattingen zijn gebaseerd op wat men te weten komt van diplomatieke en consulaire posten, maar over de foutmarge weten we evenwel niets”, gaat Pas verder. “De meeste landgenoten zouden in onze buurlanden, Spanje en Italië in de gevangenis verblijven, maar dat kan dus ook ergens anders zijn.”

“Het is onthutsend dat Buitenlandse Zaken niet eens zicht heeft op het precieze aantal landgenoten in buitenlandse cellen”, besluit Pas. “Het wordt tijd dat een volgende minister van Buitenlandse Zaken daar wel werk van maakt!”