Nieuws
dinsdag, 17 aug 2021

Burgemeesterswissels: “Ordinaire postjespolitiek”

Het Vlaams Belang is niet verbaasd dat de inwerkingtreding van het decreet ‘ter versterking van de lokale democratie’ meteen voor burgemeesterswissels en het nodige politieke vuurwerk heeft gezorgd. “Uiteindelijk is het de traditionele partijen niet om goed bestuur te doen, maar om de postjes”, zegt fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). “Jobs van burgemeester of als schepen van sociale zaken, vroeger de OCMW-voorzitter, zijn goedbetaald en gegeerd bij vele lokale politici.”

Het nieuwe decreet ‘ter versterking van de lokale democratie’ deed een stoelendans en een nieuwe coalitie ontstaan in de kustgemeenten Blankenberge en De Panne, waar de lokale besturen al in een woelig politieke water vertoefden. “Het is een gevolg van het creëren van coalities van verliezers”, aldus Janssens. “In De Panne was van de grote partijen enkel het Vlaams Belang erop vooruitgegaan, 17,5 procent bij de federale verkiezingen in 2019, en in Blankenberge noteerden we een sterke stijging tot 19,7 procent.”

“We zien met de burgemeesterswissels hoe de traditionele partijen zich aan de macht vastklampen, terwijl hun machtsbasis de laatste jaren als sneeuw voor de zon is weggesmolten”

Bij gemeenteraadsverkiezingen maakt men maar al te vaak op voorhand lokale coalities die dan als ‘lijst van de burgemeester’ of dergelijke onzin wordt verkocht om het Vlaams Belang op voorhand buiten te houden”, vervolgt Janssens. “Die coalities zijn losse samenwerkingsverbanden, smeltkroezen, een bouillabaisse van politieke strekkingen. En die proberen ze dan te lijmen met als voornaamste bedoeling het pakken van postjes en het in stand houden van het politieke verhaaltje.”

Het Vlaams Belang hekelt deze werkwijze. “Het is politiek boerenbedrog dat nu met de burgemeesterswissels in het gezicht van de bestuurders in Blankenberge en De Panne is ontploft”, besluit Janssens. “Overlopers worden beloond met lucratieve benoemingen als burgemeester of schepen maar beseffen niet dat het systeem de invloed van de partijen bij de opmaak van de lijsten wil inperken. Op plaatsen waar dergelijke coalitiewissels tijdens de legislatuur plaatsvinden zal het na de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 een aartsmoeilijke opdracht worden om werkbare coalities te smeden. De mensen verdienen beter.”