Nieuws
vrijdag, 02 feb 2024

Burgerpanels dienen om te doen alsof men naar burger luistert

Foto: iStock. Burgerpanels dienen om te doen alsof men naar burger luistert

Het Vlaams Belang stemde gisteren in de Kamer tegen het voorstel over een reglement voor gemengde commissies en burgerpanels. “Die burgerpanels zijn een rookgordijn, een instrument om te kunnen doen alsof men naar de burger luistert”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Wil men het vertrouwen in de politiek echt herstellen, moet men de democratie, namelijk verkiezingen en referenda, serieus nemen.”

“In een goed werkende parlementaire democratie worden de burgers vertegenwoordigd door – zoals de naam het zelf zegt – volksvertegenwoordigers”, aldus Pas. “De krakkemikkige constructie van de burgerpanels is dan ook niet meer dan een erkenning dat de Belgische democratie niet naar behoren werkt. Er wordt een nieuwe beslissingsloze praatbarak geïnstalleerd, alsof men met de Senaat nog geen beslissingsloze praatbarakken genoeg heeft.”

“De enige echte representatieve burgerbevragingen zijn verkiezingen en referenda”

Dat de burgerpanels louter beperkt zullen blijven tot praatbarakken is voor het Kamerlid nu al heel duidelijk. De Kamer heeft immers niet de verplichting om aanbevelingen van de burgerpanels in overweging te nemen of zelfs maar te bespreken. “Ze zullen dus schaamteloos worden genegeerd”, gaat Pas verder. “Zoals de meerderheid dat deze week trouwens al deed met de aanbevelingen van het panel dat de partijfinanciering terecht wou aanpakken.”

Voor het Vlaams Belang zijn de enige echte representatieve burgerbevragingen de verkiezingen en de in dit land verboden referenda. “Om het vertrouwen in de politiek te herstellen moet er rekening worden gehouden met verkiezingsresultaten, moet men doen wat men belooft voor de verkiezingen, en moeten regeerakkoorden worden uitgevoerd”, besluit Pas. “Alles wat Vivaldi dus niet gedaan heeft. Alle paars-groene woorden over democratie en burgerparticipatie klinken dan ook bijzonder vals en ongeloofwaardig.”