Persberichten
donderdag, 08 okt 2020

Cafés Brussel gesloten: Vlaams Belang eist snelle ondersteuning

Vele Brusselse cafés vrezen door de nieuwe draconische maatregel voor hun voortbestaan. Vlaams Belang Brussel vraagt snelle en goede compensatiemaatregels en komt met een eigen voorstel. 

De Brusselse cafés konden deze morgen niet openen en zitten nu met een kater. Gisteren besliste de gewestelijke veiligheidsraad dat bars, kantines, theehuizen en cafés (minstens) een maand dicht gaan, restaurants blijven open. Volgens Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) zal bij elke horecazaak geval per geval moeten worden bekeken of ze als (café-)restaurant of café worden beschouwd. Vlaams Belang Brussel reageerde gisteren kritisch en vond het een ongepast draconische maatregel die haar doel voorbijschiet en vooral de incompetentie van de voorbije maanden moet maskeren.

Lootens-Stael (Vlaams Belang): Het Gewest moet nu snel het nodige geld voor de cafés op tafel leggen”

De nationalistische partij komt nu met een voorstel dat moet vermijden dat cafés definitief dicht gaan. “We willen deze week nog een regeringsbeslissing over de financiële compensatie voor professionele horeca-uitbaters, zo niet dreigt er een kaalslag in het rijk en authentiek horecalandschap van Brussel, laat Brussels Vlaams Belangvoorzitter senator Bob De Brabandere weten. “De Brusselse autoriteiten hebben nagelaten tijdig de nodige maatregelen te nemen in bepaalde gemeenten omdat men vreesde voor een negatief imago. Maar nu men heeft gewacht en we in de top drie staan van Europese coronahoofdsteden, is dat een bittere pil.”

“Daarom moet de Brusselse regering haar verantwoordelijkheid opnemen en het nodige geld op tafel leggen, en deze keer mag men niet zolang treuzelen zoals in het voorjaar”, oppert ook fractievoorzitter in het Brussels parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). “Het is niet omdat de regering in quarantaine zit dat ze geen actie moet ondernemen. We vragen een compensatie zoals de 4.000 euro-premie die tot juni gold of een uitbetaling van 1/12e van de omzet van vorig jaar.”

Net als de Brusselse horeca vraagt de partij niet enkel een financiële compensatie maar ook een streng toezicht op de rest van de maatregelen, vooral op privéfeestjes waar de maatregelen niet worden nageleefd.