Nieuws
vrijdag, 22 sep 2023

Cafés mogen niet uit straatbeeld verdwijnen door wurgcontracten

Foto: iStock. Cafés mogen niet uit straatbeeld verdwijnen door wurgcontracten

Het Vlaams Belang wil voorkomen dat traditionele cafés uit ons straatbeeld verdwijnen. “Helaas bestaat daar wel kans toe, want op tien jaar tijd zijn er al een derde minder cafés. Bijna elke dag sluit wel ergens in Vlaanderen een café zijn deuren.”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. We volgen de ontwikkelingen rond de nieuwe gedragscode tussen de drie horecafederaties en de Belgische Brouwersvereniging om die reden nauwgezet op.”

Onderzoeksbureau Locatus bracht een heuse cultuuromslag in de horeca in kaart. De traditionele cafés verdwijnen meer en meer uit het straatbeeld. “Naar de oorzaken is het niet ver zoeken”, aldus Van Lommel. “Voor veel uitbaters was de coronacrisis een klap teveel, bovenop de wurgcontracten waaronder de sector gebukt gaat.” Bij die zogenaamde wurgcontracten zijn café-eigenaars verplicht om dranken af te nemen bij de brouwer of drankhandelaar van wie ze een zaak huren, soms voor een hogere prijs dan de marktwaarde. Ze moeten ook een flinke som drempelgeld betalen vooraleer ze een café mogen uitbaten en zijn verplicht om investeringen te doen op eigen kosten. “Als daar dan niet genoeg inkomsten tegenover staan, wordt het een hopeloze zaak.”

“Cafébezoek is duur geworden, en dat is niet de schuld van de uitbaters”

“Een café is niet langer de plek bij uitstek om mensen te ontmoeten”, vervolgt Van Lommel. “Een cafébezoek is te duur geworden, maar dat is vaak niet de schuld van de uitbater.” Het Kamerlid wijst erop dat de bierbrouwers eenzijdig hun prijzen kunnen verhogen, waardoor de winstmarges voor uitbaters die alleen drank verkopen, steeds kleiner worden. En daarnaast verwijst hij naar het rookverbod, de strengere alcoholcontroles, de gezondheidswaarschuwingen en de dure taxi’s. “Veel cafés proberen het hoofd boven water te houden door ook maaltijden aan te bieden. Op die manier kunnen ze hun winstmarge vergroten. Eenvoudige maaltijden vergen ook niet zoveel werk.”

“We zijn er nochtans van overtuigd dat mensen geïnteresseerd blijven in een gezellig lokaal café, waar het mogelijk is een hapje te eten en mensen uit de buurt tegen te komen”, besluit Van Lommel. “De nieuwe gedragscode tussen de drie horecafederaties en de Belgische Brouwersvereniging, die de overeenkomst van 2016 bijstuurt, zal het onmogelijk maken om nog eenzijdig de prijs van een product te wijzigen zonder reden of om een huurovereenkomst op te zeggen zonder een redelijke termijn in acht te nemen. We zullen erover waken dat de nieuwe gedragscode niet leidt tot het verdwijnen van nog meer cafés.”