Nieuws
woensdag, 09 mrt 2022

Campagne kindervaccinatie kostte ruim half miljoen

De campagne voor kindervaccinatie heeft de Vlaamse regering meer dan 580.000 euro gekost. Dit blijkt uit het antwoord van Minister van Welzijn Wouter Beke op een vraag van parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang). “In de wetenschap dat een kindervaccin na één maand nog nauwelijks beschermt tegen infectie is dit een zoveelste verspilling van overheidsgeld geweest in de strijd tegen het coronavirus“, zegt Beckers, die zich altijd kritisch heeft geuit over deze campagne.

De Vlaamse regering lanceerde in januari van dit jaar via verschillende mediakanalen een grootschalige campagne gericht op het vaccineren van kinderen tussen 5 en 11 jaar. “Uit het antwoord van Minister Beke blijkt dat deze mediacampagne ongeveer 450.000 euro heeft gekost. De spotjes op tv en radio kostten respectievelijk 128.155 euro en 193.668 euro. Aan advertenties in kranten werd 27.917 euro uitgegeven en aan die op sociale media 98.453 euro. Daar bovenop kwam er nog 135.000 euro louter voor de ontwikkeling en begeleiding van de campagne”, aldus Roosmarijn Beckers. Zij had daarnaast ook opmerkingen over de inhoud van de verspreide informatie. “Er werd foutief vermeld dat een besmetting minder goed zou beschermen dan een vaccin en er werd evenmin melding gemaakt van mogelijk bijwerkingen. Bovendien neigde de toon van de campagne naar een aanbeveling, hoewel de Hoge Gezondheidsraad dit uitdrukkelijk had afgeraden.”

"Geen fake news over kindervaccinatie"

“Ik ben voor vaccinatie en ook voor de vaccinatie van kinderen tegen gevaarlijke kinderziektes zoals polio, maar als er foutieve informatie over het coronavaccin wordt verspreid, bestaat de kans dat ouders gaan beslissen om ook andere vaccinaties niet meer toe te laten dienen. Dat zou heel slecht zijn voor de volksgezondheid", zegt Beckers

De kindercampagne liep af na januari. Enkel de campagne op sociale media loopt nog tot en met maart en Wouter Beke heeft voorlopig geen plannen om die te verlengen. “Ik hoop dat minister Beke zo verstandig zal zijn om geen extra geld meer in deze nutteloze campagne te stoppen, aangezien aangetoond is dat een kindervaccin weinig extra bescherming oplevert”, besluit Beckers.