Nieuws
maandag, 26 jun 2023

Cash betalen moet overal mogelijk blijven

Foto: iStock. Cash betalen moet overal mogelijk blijven

Voor het Vlaams Belang moet cash steeds een wettig betaalmiddel blijven. “De afgelopen jaren heeft de federale overheid, in de strijd tegen witwassen en fraude, een ware strijd gevoerd tegen contant geld”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Maar de vrijheid om te betalen met het wettig middel dat je zelf verkiest, moet absoluut gegarandeerd blijven

Sinds 1 juli 2022 moeten handelaars hun klanten elektronisch kunnen laten betalen, maar cash geld is steeds een wettig betaalmiddel gebleven dat niet geweigerd mag worden. “En dat is heel logisch”, aldus Van Lommel. “Contant geld is voor heel veel mensen nog steeds het voornaamste betaalmiddel. Denk bijvoorbeeld aan oudere mensen.”

“Handelaars moeten geholpen worden om hun cash op vlotte en veilige manier te kunnen verwerken”

Ondanks de wettelijke verplichting is het in sommige handelszaken niet meer mogelijk om nog met contanten te betalen, bijvoorbeeld omdat er enkel zelfscankassa’s aanwezig zijn. Van Lommel wijst erop dat slechts in enkele zeer uitzonderlijke omstandigheden cash geld geweigerd kan worden. “Een handelaar hoeft bijvoorbeeld contant geld niet te aanvaarden wanneer er een onevenredig aantal muntjes wordt aangeboden voor het te betalen bedrag, of wanneer het aangeboden bankbiljet niet in verhouding staat met de kostprijs van het aangekochte object”, aldus het Kamerlid. “En cash kan ook geweigerd worden omwille van veiligheidsredenen of in het kader van criminaliteitsbestrijding, maar dat moeten dan echt wel uitzonderlijke omstandigheden zijn.”

Het Vlaams Belang wil dat klanten hun aankopen steeds met contant geld kunnen blijven afrekenen. “De vrijheid om te betalen met het wettig middel dat je zelf verkiest, moet absoluut gegarandeerd blijven”, besluit Van Lommel. “De overheid mag die keuzevrijheid niet ondermijnen en moet ervoor zorgen dat handelaars op een vlotte en veilige manier cash geld kunnen verwerken.”