Nieuws
maandag, 26 apr 2021

“Chaos in station Sint-Truiden enkel aan de overheid te danken”

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de chaos die de bizarre treinraampjesmaatregel gisteren veroorzaakte in het station van Sint-Truiden. “Met haar dwaze maatregelen is de overheid de veroorzaker van al deze ellende”, zegt Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang), die hierover minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zal ondervragen. “ De reizigers, de treinbegeleiders en de lokale politie van Sint-Truiden waren er allemaal het slachtoffer van.”

Op zondagavond 25 april heeft de lokale politie van Sint-Truiden zo’n 300 reizigers, voornamelijk studenten, van een overvolle trein gehaald. “De chaos die volgde op het perron en in de wagons was een rechtstreeks gevolg van de surrealistische raamregel die zelfs René Margritte nooit zou hebben kunnen bedenken”, aldus Troosters. “Gelukkig behoort deze regel vanaf vandaag tot het verleden. Maar er ging gisteren dermate veel mis dat de minister hierover aan de tand moet worden gevoeld.”

“Dit is een zoveelste gevolg van het gebrek aan samenwerking tussen overheid en NMBS: dit keer ten koste van de treinreizigers en van de politie”

Zo gaf volgens getuigen de app van de NMBS, tegen de waarheid in, aan dat er nog voldoende zitplaatsen beschikbaar waren. Daarnaast werden de gestrande reizigers veel te lang in het ongewisse gelaten over de voortgang van hun rit. “De studenten die naar Gent moesten, wensten de trein niet te verlaten omdat er enkel extra treinen zouden worden ingelegd naar Brussel en Leuven, en de reizigers voor Brussel maakten zich terecht zorgen over eventuele boetes wegens de avondklok aldaar”, vervolgt Troosters. “Ook had de actie eigenlijk niet veel zin omdat, eenmaal Sint-Truiden voorbij, in het station van Landen weerom veel studenten opstapten.”

“De treinbegeleiders valt niets te verwijten, het is voor die mensen niet mogelijk een grote stroom reizigers tegen te houden op een perron”, besluit Troosters. “En dat geldt ook voor de lokale politie van Sint-Truiden, die hebben ingegrepen omdat dit via Securail of de Spoorwegpolitie niet mogelijk bleek en daardoor tijdelijk zelf te weinig volk in de stad Sint-Truiden hadden. De schuld van dit alles ligt ontegensprekelijk bij de overheid, die voor de onwerkbare coronamaatregelen zorgde, die er niet in slaagt op een normale wijze met de NMBS samen te werken, en wiens app het liet afweten.”