Nieuws
woensdag, 27 jul 2022

Chinese cyberaanvallen: Vermoedens Vlaams Belang bevestigd

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) schrijft de grootschalige cyberaanvallen tegen de websites van de overheid, de mailservers van Defensie en de netwerken van Binnenlandse Zaken toe aan China. “Het Vlaams Belang keek van begin af aan al richting Peking”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “De regering bevestigt nu onze vermoedens. Al blijft men heel omfloerst over de hoofdverantwoordelijke: het Chinese regime in Peking.”

In mei 2021 lanceerden Chinese hackers een DDOS-aanval op de websites van de Belgische overheid en hackten ze de netwerken van Binnenlandse Zaken. De aanval op de mailservers van Defensie vond in december 2021 plaats. Deze zorgde er tevens voor dat militairen wekenlang internetproblemen hadden, geen mails konden versturen en hinder ondervonden met uitbetalingen via de HR-software. “Hackersgroeperingen ATP 27, ATP 30, ATP 31 en Gallium waren verantwoordelijk”, aldus Ponthier. “Paars-groen spreekt op een wel heel naïeve wijze over deze private hackerscollectieven. Het wordt voorgesteld alsof ze los van de Chinese overheid opereren. Maar in een totalitaire staat als China worden ze rechtstreeks door de Chinese Communistische Partij aangestuurd.”

“De Chinese aanvallen, die trouwens over heel Europa plaatsvinden, zijn bijzonder ernstig”

“China organiseert deze aanvallen om gegevens te verzamelen, om te spioneren, maar ook om aan politieke intimidatie te doen”, vervolgt Ponthier. “Het is geen toeval dat China de overheidswebsites platlegde vlak voor een hoorzitting in de commissie Buitenlandse Zaken, die de vervolging van de Oeigoeren in het Chinese Xinjiang zou bespreken.”

Het Vlaams Belang blijft de zachte toon waarmee deze regering China met de vinger wijst bekritiseren, maar is wel blij dat men eindelijk inziet dat het hier een ernstig gevaar voor het land betreft. “Paars-groen benoemde de cyberaanvallen als ‘bedreigingen van onze soevereiniteit, democratie en veiligheid’, maar durft Peking nog altijd niet openlijk als rechtstreekse verantwoordelijke aanduiden. We hopen dat de systeempartijen ooit eens uit hun winterslaap ontwaken en China zien voor wat het echt is: geen handelspartner maar een economische en systemische rivaal.”