Nieuws
maandag, 15 jan 2024

Chinese dreigementen tegen Taiwan moeten wake-up call zijn

Foto: iStock. Chinese dreigementen tegen Taiwan moeten wake-up call zijn

Als volksnationalistische partij blijft het Vlaams Belang ondubbelzinnig achter de Taiwanese nationale soevereiniteit staan. “Taiwan is een onafhankelijke staat en moet dat blijven”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “En de nationalisten hebben er een duidelijke overwinning geboekt. Het zal Peking wellicht zenuwachtig maken, maar de Chinezen hebben zich met de verkiezingen in Taiwan niet te moeien.”

Dit weekend won de China-kritische Democratische Progressieve Partij de Taiwanese verkiezingen met 40,2 procent. De partij levert hierdoor voor de derde termijn op rij de president, de 64-jarige William Lei. Dit is duidelijk niet naar de zin van het communistische regime in Peking, dat ondertussen al liet verstaan Taiwan nog steeds als een afvallige provincie te zien. Onverholen dreigementen waren daarbij niet van de lucht. Zo is volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi een hereniging ‘onvermijdelijk’ en zal iedere stap in de richting van de onafhankelijkheid van Taiwan zwaar worden gestraft.

“Vivaldi bewijst lippendienst aan het regime in Peking”

“De federale regering is veel te naïef over China”, aldus Ponthier. “Vivaldi bewijst momenteel lippendienst aan de ‘Eén China’-politiek van Peking, en op die manier steunt het de militaire repressie, niet enkel ten aanzien van Taiwan, maar ook ten aanzien van Hong Kong en Tibet, en  ten aanzien van minderheden als de Falun Gong en de Oeigoeren.” Het Kamerlid wil een radicale omslag en pleit ervoor ons tekort op de handelsbalans terug te dringen en onze strategische afhankelijkheden van China drastisch af te bouwen.

Voor Ponthier moet de Taiwanese soevereiniteit gevrijwaard blijven, maar het Kamerlid waarschuwt daarnaast om niet verwikkeld te raken in nog een oorlog. “Een oorlog om Taiwan zou een rechtstreekse confrontatie betekenen tussen de Verenigde Staten en China, en heeft het potentieel om een wereldoorlog te worden. Daar mag Europa niet in meegesleurd worden.”