Nieuws
donderdag, 22 apr 2021

Chinese overnames: “België staat in de uitverkoop”

Het Vlaams Belang is beducht voor de aanzienlijke Chinese overnames in tal van sectoren. “Vooral in belangrijke en opkomende technologiesectoren, waarvan 40 procent onder invloed staat van de Chinese overheid”, zegt Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang), die over deze materie minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) ondervroeg.

De door Ernst & Young opgestelde Belgian Attractiveness Survey en de EU-China FDI Radar van DATENNA geven aan dat China de zesde investeerder was in België volgens aantal projecten (14) en dat er overnames zijn gebeurd in zeer diverse sectoren, met name de landbouw- en voedselindustrie, de consumentenproducten en -diensten, de financiële en zakelijke sector, de biotechnologie, gezondheids- en farma-industrie, de horeca en informatie- en communicatietechnologie. “Maar liefst 40 procent van de bedrijven achter deze overnames zou onder een gemiddelde of grote Chinese staatsinvloed staan”, aldus Ponthier. “Dit betekent zonder meer dat de Chinese overheid, dus de Chinese Communistische Partij, steeds meer greep krijgt op onze economie, waaronder strategische sectoren als onze gezondheidszorg en technologische sectoren.”

“Maar liefst 40 procent van alle Chinese overnames in België onder invloed van Chinese Communistische Partij”

Uit de cijfers komt ook de samenwerking van onze overheden aan het Chinese “Belt & Road”-Initiative naar voren. Dit globale infrastructuurproject moet China via (spoor)weg- en zeeverbindingen het centrum van de wereldwijde bevoorradingsketens maken. In 2004 al kocht het Chinese COSCO Pacific Limited een participatie van 25 procent in de nieuwe containerterminal van P&O Ports, Antwerp Gateway voor 150 miljoen. In 2014 verwierven COSCO en Shanghai International Port Group 49 procent van de Zeebrugse containerterminal. In 2018 kreeg COSCO officieel de concessie voor de containerhaven van Zeebrugge na de overname van alle aandelen van APM Terminals. “Dermagne stelt doodleuk dat Zeebrugge een hub wordt in het Chinese Belt & Road-Initiative, dat als een spinnenweb vanuit Peking vertrekt en van China de globale economische supermacht moet maken”, vervolgt Ponthier. “Onze economie, tot de haven van Zeebrugge toe, wordt met misplaatste fierheid uitverkocht aan de dictatuur van Xi Jinping.”

In het kader van de overnames zijn ook de recente uitleverings- en investeringsverdragen met China frappant. Volgens het Vlaams Belang zijn dit soort samenwerkingsakkoorden met de totalitaire staat die China geworden is, uit den boze. “De verdragen die we met China hebben afgesloten spelen de agressieve en imperialistische politiek van Peking alleen maar in de kaart”, besluit Ponthier. “België en Europa moeten alle lafheid en naïviteit hieromtrent achterwege laten en die akkoorden opschorten.”