Nieuws
vrijdag, 05 feb 2021

“Chinese scanners zorgen voor risico op spionage”

Het Vlaams Belang wil opheldering van minister van de Douane Vincent Van Peteghem (CD&V) over de Chinese scanners die in dit land door douaniers gebruikt worden. “Andere landen maken er om veiligheidsredenen geen gebruik meer van”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Ik ben benieuwd waarom paars-groen er geen probleem mee heeft dat gevoelige informatie doorgestuurd kan worden.”

In onze havens en op onze luchthavens, en zelfs in sommige treinstations maakt men gebruik van scanners van de Chinese firma Nuctech. “Een firma waarvan de Chinese staat deels eigenaar is”, aldus Vermeersch. “Bij beveiligingsexperten bestaat dan ook de vrees dat de scanners gebruikt worden voor spionage en het verzamelen van data.” Ondertussen worden de scanners om deze reden reeds geweerd in Litouwen, Canada en de Verenigde Staten.

“Het is heel naïef om scanners van een Chinees staatsgecontroleerd bedrijf te gebruiken op strategische plaatsen in onze grensbewaking”

“Men kan zelfs in onze luchthavens infiltreren”, merkt Vermeersch op. “De regering moet dringend onderzoek laten doen naar het Belgische gebruik van de Nuctech-scanners. En onze veiligheidsdiensten moeten voldoende zicht hebben op de aard en omvang van spionagedreigingen uit China via de in België gebruikte elektronische apparaten.”

Vermeersch wil van minister Van Peteghem onder meer precies weten wat de regering al gedaan heeft om spionagerisico’s te verkleinen, en of er een risico- en veiligheidsanalyse vooraf is gegaan aan de aanschaf van uitgerekend Chinese scanners. “Amerika toonde zich al beducht voor spionage via Chinese telecominfrastructuur en de Amerikaanse Senaat stelde al vast dat de firma Nuctech indirect verbonden is met het Chinese leger”, besluit Vermeersch. “Hoe kan de paars-groene regering het vanuit veiligheidsoogpunt dan wenselijk achten dat een Chinees staatsgecontroleerd bedrijf zo sterk betrokken is bij onze grensbewaking?”