Nieuws
zaterdag, 12 nov 2022

Chris Janssens analyseert politieke week op Radio 1 en blikt vooruit op 2024

Chris Janssens, de fractieleider van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement, was deze ochtend te gast in de Ochtend op Radio 1 om het te hebben over de Vlaamse regering. “Mensen worden terecht boos van hun elitepolitiek”, zegt hij. “Daarom wil het Vlaams Belang in 2024 de grootste partij worden, zodat we het initiatief krijgen om de Vlaamse regering te vormen.” Daarnaast werd hem gevraagd om een reactie op de dodelijke mesaanval op een politieagent in Schaarbeek. “Het ontslag van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) lijkt mij de enige optie te zijn.”

Eerder deze week besliste de Vlaamse Regering om, ondanks het massale protest van de lokale bevolking, in West-Vlaanderen toch voor een bovengrondse piste te kiezen voor Ventilus. “Het is statistisch aantoonbaar dat kinderen die onder hoogspanningslijnen wonen twee keer zoveel kans hebben op leukemie dan andere kinderen”, zegt Janssens. “Ik denk niet dat Bart Somers, Zuhal Demir of Hilde Crevits hun kinderen onder een magnetisch veld van hoogspanning willen laten leven en toch dwingen zij de West-Vlamingen in deze positie. Mensen worden terecht boos van deze elitepolitiek.”

Het Vlaams Belang blijft dan ook eisen voor een ondergrondse oplossing. “We zijn voorstander van een mix van hernieuwbare energie en kernenergie”, aldus Janssens. “Maar de energietransitie mag nooit ten koste gaan van de mensen en kinderen die onder een hoogspanningslijn wonen, werken of er naar school gaan.”

“In 2024 moet het Vlaams Belang de kans krijgen om de Vlaamse regering te vormen”

Daarnaast werd in het gesprek ook het bilan gemaakt de Vlaamse regering. “Vlaams minister-president Jan Jambon zei in 2019 dat hij het signaal van de kiezer had begrepen”, herinnert Janssens eraan. “Maar in plaats van een rechts, Vlaams en streng integratiebeleid, kregen we een links diversiteitsbeleid met praktijktesten, woke-onzin en een gesubsidieerde diversiteitsindustrie.”

Voor het Vlaams Belang is de inzet voor de volgende verkiezingen duidelijk. "We willen in 2024 de grootste partij worden, zodat we het initiatief krijgen om de Vlaamse regering te vormen”, zegt Janssens. “Het wordt tijd dat andere partijen het politieke fatsoen hebben om ons die kans te bieden en zo de kiezer de regering te geven waar hij om vraagt."

Er werd ook ingegaan op de terroristische aanslag van afgelopen donderdag waarbij een agent het leven liet en waarvoor aanstaande maandag een extra commissiezitting in het federaal parlement plaatsvindt. “Als de feiten kloppen dat een geradicaliseerde moslim niet werd aangehouden door het parket na bedreigingen in een politiekantoor, dan kan minister Van Quickenborne niet aanblijven als minister”, besluit Janssens. “Het lijkt mij zeer moeilijk dat de minister van Justitie dit politiek kan overleven en wat mij betreft, is ontslag dan ook de enige optie.”

Indien de feiten kloppen dat een geradicaliseerde moslim in een politiekantoor bedreigingen uitte en hij daarna toch vrij mocht rondlopen van het parket, dan is het ontslag van minister van Justitie @VincentVQ de enige optie!

Vlaams fractieleider @chrisjanssensVB #deochtend👇🏻 pic.twitter.com/RPytT5qJRr

— Vlaams Belang (@vlbelang) November 12, 2022