Nieuws
dinsdag, 04 okt 2022

“Cliquetsysteem van paars-groen helpt mensen niet”

Het Vlaams Belang is zwaar teleurgesteld dat paars-groen vanaf april het cliquetsysteem, dat we kennen aan de pompook zal toepassen op onze energiefactuur. “Voor dit perverse systeem hebben we steeds gewaarschuwd”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Waar de belastingen werden verlaagd door een daling van het btw-tarief, zullen de belastingen op de energiefactuur op termijn opnieuw worden verhoogd door een accijnsverhoging, en dat is onaanvaardbaar.”

“Een definitieve btw-verlaging is een goede zaak, maar natuurlijk niet als die wordt tenietgedaan door een accijnsverhoging”, aldus Vermeersch. “Een pure vestzak-broekzak-operatie dus.”

“Telkens de brandstofprijzen zakken, steekt paars-groen overgrote deel van die daling in eigen zak”

“Want de door paars-groen geplande accijnsverhoging op de energiefactuur vanaf april zal er in de feiten op neerkomen dat telkens de prijzen van elektriciteit en gas dalen, het overgrote deel van die daling in de staatskas zal verdwijnen”, vervolgt Vermeersch. “Er zal een ‘positieve cliquet’ in werking treden, waardoor de consument dus niet van de volledige prijsdaling zal kunnen genieten. En dat kan niet de bedoeling zijn.”

“Waar we verder naartoe moeten evolueren, is een echte ‘energie-taxshift’, waarbij de factuur van de gezinnen en bedrijven wordt herleid tot de essentie”, besluit Vermeersch. “En die essentie is de elektriciteit en gas en het vervoer ervan. Beleidskosten, zoals allerhande taksen en accijnzen, die niet thuishoren in de factuur, moeten eruit gehaald worden en anders gefinancierd worden.”