Nieuws
dinsdag, 26 jan 2021

CO2-meter: Eindelijk oor voor suggestie van Vlaams Belang

Ruim drie maanden nadat Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vroeg om alle klaslokalen te voorzien van een CO2-meter, gaan ‘specialisten’ nu toch in op deze suggestie van het Vlaams Belang.

“Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat CO2 in de lucht een prima geleider is voor het coronavirus”, aldus Samyn. “In vele klaslokalen stijgt het CO2 gehalte zeer snel waardoor één besmette leerling zeer snel anderen zal besmetten, met alle gevolgen van dien.” Helaas reageerde de minister halfslachtig op de vraag die ik op 8 oktober aan hem stelde. Hij poneerde zelfs de stelling dat luchtstromen de verspreiding nog zouden versterken.”

“Zelfs bij levensreddende voorstellen van het Vlaams Belang is het bij alle anderen automatisch oogjes en oortjes toe en snaveltjes dicht”

Gisterenavond evenwel kwam Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) zelf met de stelling dat CO2-meters verplicht zouden moeten worden in scholen. Ze werd daarin bijgetreden door moderator Bart Schols en de alomtegenwoordige viroloog Marc Van Ranst moest schoorvoetend beamen dat ze gelijk had. Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang) is ontstemd: “We zien weer de typische manier van werken: eerst een fase van ontkennen, dan een fase van aanvaarden om uiteindelijk (te laat) actie te ondernemen.”

Het Vlaams Belang wil het weifelend optreden een halt toeroepen en zal de minister in de Commissie Volksgezondheid aan de tand voelen. “Er moet nu actie ondernomen worden en dit in het belang van de schoolgaande jeugd en van de hele maatschappij”, aldus Sneppe.

Het Vlaams Belang zette van in het begin corona op de politieke agenda. In januari 2020 diende Dominiek Sneppe als eerste een schriftelijke vraag in over het coronavirus. “Het werd toen weggelachen als plat opportunisme. Ondertussen zijn we meer dan 20.000 doden verder en nog worden onze tussenkomsten weinig ernstig genomen.” En ze besluit: “Wie gelooft die minister nog? We verzeilen stilaan in een corona-gate zonder voorgaande. Er zijn al ministers afgetreden voor minder.”