Nieuws
dinsdag, 13 dec 2022

CO2-neutrale brandstoffen voorgesteld in Vlaams Parlement op verzoek Vlaams Belang

Foto: iStock. CO2-neutrale brandstoffen voorgesteld in Vlaams Parlement op verzoek Vlaams Belang

Op verzoek van het Vlaams Belang zal P1 Performance Fuels, een firma die CO2-neutrale brandstoffen produceert, binnenkort zijn product komen voorstellen in het Vlaams Parlement. Het Vlaams Belang is al enkele maanden vragende partij om meer aandacht te besteden aan CO2-neutrale brandstoffen voor wagens. Voor de partij kunnen deze klimaatvriendelijke brandstoffen immers een welkome aanvulling zijn op de elektrische wagens. Elke wagen met een verbrandingsmotor kan erop rijden, wat de aankoop van een nieuwe dure elektrische wagen niet nodig maakt”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Op deze manier kan een groene transitie worden bewerkstelligd die voor iedereen betaalbaar is.

Elektrische voertuigen zullen de komende jaren een steeds belangrijker aandeel in het wagenpark vormen. Maar omdat de aankoop van een elektrische wagen niet voor iedereen betaalbaar en realistisch is, wordt het steeds duidelijker dat de elektrificatie van het wagenpark niet de alomvattende oplossing is voor een vergroening van het wagenpark en de CO2-reductie. Het Vlaams Belang wees er in het Vlaams Parlement al op dat er ondertussen ook andere oplossingen zijn die veelbelovend lijken. Er zijn bedrijven die klimaatneutrale brandstoffen ontwikkeld hebben die worden gemaakt op basis van CO2 die uit de lucht wordt gehaald en waarbij er dus geen bijkomende CO2 in de lucht komt. Onder impuls van het Vlaams Belang zal P1 Performance Fuels - een van die firma’s - binnenkort in het Vlaams Parlement zijn verhaal mogen komen brengen. 

“In tegenstelling tot elektrische wagens kunnen CO2-neutrale brandstoffen de vergroening van het wagenpark versnellen op een voor iedereen betaalbare manier”

“Er zijn tal van voordelen aan deze CO2-neutrale brandstoffen”, zegt Verheyden. “De brandstoffen kunnen worden gebruikt in verbrandingsmotoren zonder enige technische aanpassing. Dat betekent dat mensen langer met hun wagen met verbrandingsmotor kunnen rijden zonder bijkomende CO2 uit te stoten. Dat kan de vergroening van het wagenpark versnellen.”

Volgens het Vlaams Belang kan men met deze innovatie een veel inclusievere vergroening krijgen. “In tegenstelling tot elektrische voertuigen is het dan ook niet nodig om een nieuwe wagen te kopen of technische veranderingen aan de wagen door te voeren”, aldus Verheyden. “Elke student die een kleine tweedehandswagen koopt, elke alleenstaande die zich geen nieuwe wagen kan permitteren, maar ook elke oldtimer en autofanaat kan deel uitmaken van de decarbonisatie van de mobiliteit.”

In het Vlaams Parlement reageerde minister van Mobiliteit Lydia Peeters eerder lauw op de suggestie van het Vlaams Belang om de optie van CO2-neutrale brandstoffen te onderzoeken. De enige partij die er absoluut niet van wilde weten was - heel opvallend - Groen. “Dat auto’s met verbrandingsmotoren klimaatneutraal kunnen rijden, interesseert deze partij blijkbaar niet”, besluit Verheyden, “De maskers van Groen vallen zo af. Groen is gewoon een anti-autopartij. Als het van hen echter afhangt, zullen enkel nog de happy few met de wagen kunnen rijden, want niet iedereen zal zich een elektrische wagen kunnen permitteren. Maar dat zal allicht ook wel de bedoeling zijn van Groen.”