Nieuws
dinsdag, 10 mei 2022

Cocaïnemarkt EU breidt uit: “België hoofdrolspeler Europese drugsmarkt”

De cocaïnemarkt in Europa wordt elk jaar groter. Dat blijkt duidelijk uit het jaarrapport van het EU Drugs Agency (EMCDDA), het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving. Opvallend is dat België de hotspot van de Europese drugstrafiek blijkt. 92 ton cocaïne werd er in beslag genomen in 2021. Dat is het hoogste cijfer in Europa, en het 5de hoogste cijfer van de wereld, waar alleen Colombia, VS, Panama en Brazilië meer drugs in beslag namen. 

Uit de cijfers van het EU Drugs Agency blijkt dat de haven van Antwerpen een centrale rol speelt in de Europese drugsmarkt. Bijna alle drugs die in 2021 in beslag werden genomen in België, gebeurden aan de haven van Antwerpen. Voor drugs die in Antwerpen werden geconfisqueerd of voor Antwerpen bestemd waren, gaat het samen om 192 ton cocaïne. Volgens federaal parlementslid Ortwin Depoortere is er een duidelijk verband het met Vivaldi-beleid: “De inbeslaggenomen cocaïne steeg de laatste 2 jaar met meer dan 50%. Door de besparingen van Vivaldi binnen de federale politie kan de georganiseerde criminaliteit niet ten gronde worden aangepakt.”

De omvang van de cocaïne blijkt jaar na jaar in België te stijgen. Op 10 jaar tijd werd er 15 keer meer cocaïne in beslag genomen. “Deze cijfers zijn alleszeggend over het beleid: de drugsmaffia krijgt gewoon vrij spel”, besluit Depoortere. “Het is daarom tijd voor een harde aanpak, van de drugsmaffia in bijvoorbeeld Antwerpen om te beginnen, maar we moeten ook durven kijken naar de vraagzijde in de drugsmarkt: zonder vraag volgt immers geen aanbod. Gebruikers moeten we behandelen waar mogelijk, en straffen waar het moet.”