Persberichten
zaterdag, 17 jul 2021

"Commissie Binnenlandse Zaken moet bijeenkomen over IS-vrouwen"

De Kamerfractie van het Vlaams Belang wenst dat de commissie Binnenlandse Zaken zo snel mogelijk wordt bijeengeroepen over de terugkeer van de IS-vrouwen en dat de regering over deze zaak uitgebreid de nodige tekst en uitleg komt verschaffen. “Gisteren kwam aan het licht dat deze regering zes IS-vrouwen en hun kinderen effectief heeft gerepatrieerd naar België”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Hiervoor bestaat geen enkel draagvlak bij de bevolking.”

“Met deze operatie brengt paars-groen de openbare veiligheid in gevaar”, aldus Pas. “Niemand kan immers garanderen dat deze terroristen plots wonderwel afstand hebben gedaan van hun ideologie. En dat geldt uiteraard ook voor hun kinderen. Toen de journalist Marc Stone van Skynews een kind van IS-strijders interviewde, kreeg hij te horen dat wij westerlingen afgeslacht zullen worden.” Volgens het Vlaams Belang getuigt deze operatie dan ook van een verregaande naïviteit. Een naïviteit die voor de bevolking helaas kan resulteren in nieuwe terreur.

“Volgens de regering komt de operatie de veiligheid zelfs te goede, omdat de IS-vrouwen anders onder de radar blijven: onzin, want na hun korte gevangenisstraf zullen ze dat ook hier blijven”

“Ondanks mijn eerdere vragen over deze kwestie werd het terughalen van de IS-vrouwen lange tijd angstvallig geheim gehouden door de regering”, vervolgt Pas. “En het was niet door de Belgische pers, maar dankzij de Koerdische media dat wij weet kregen van deze operatie.“ Zo schreef Het Laatste Nieuws letterlijk dat de redactie wel wist van de operatie, ‘maar zich hield aan de vraag van de regering om dat voor de veiligheid van de operatie pas morgenochtend naar buiten te brengen’. Het Vlaams Belang vraagt zich met recht en rede af hoe vaak de regering op die manier de pers het zwijgen oplegt. “Uiteraard hoopte paars-groen dat dit nieuws zou verdwijnen in de grote waterstroom waarmee men in Wallonië en Limburg te kampen heeft, maar omdat de openbare veiligheid op het spel staat kunnen we dit echt niet laten gebeuren.”

Het Vlaams Belang wil de commissie Binnenlandse Zaken nu dringend bijeenroepen om antwoord te krijgen op een aantal pertinente vragen. “Zo wil ik weten op basis van welke criteria beoordeeld wordt of terroristen hun ideologie hebben afgezworen”, besluit Pas. “En welke houding paars-groen zal aannemen indien ook mannelijke IS-terroristen zich willen laten overbrengen als vader van een naar België overgebracht kind.”