Nieuws
woensdag, 22 jun 2022

Congocommissie is intentieproces om Vlaming schuld aan te praten

Begin september brengt een dertienkoppige delegatie van de bijzondere Kamercommissie Koloniaal Verleden een bezoek aan de voormalige Belgische kolonies Congo, Rwanda en Burundi. Per partij zou er één vertegenwoordiger mee mogen, maar het Vlaams Belang laat die kelk aan zich voorbijgaan. “Het is een exorbitant duur bezoek”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. En door een commissie die in het leven geroepen is om de Vlaming die het reisje zal betalen, een schuldgevoel aan te praten.”

De commissie Congo-Koloniaal Verleden werd opgericht om de Belgische koloniale geschiedenis te onderzoeken, te verwerken en maatregelen tot herstel te nemen. “In dit verband wijst men ook voortdurend op de zogenaamde link met hedendaags racisme, als gevolg van (post)koloniale opvattingen over zwarten”, aldus Ponthier. “Maar het doel van deze commissie was van meet af aan duidelijk: de Vlamingen een schuldgevoel aanpraten over wandaden waar ze niks mee te maken hebben. En natuurlijk wil men de Vlamingen en passant te laten opdraaien voor de kosten van dat koloniaal beleid van het Belgisch koningshuis en de toenmalige francofone elites.”

Deze commissie plant in dit kader een bezoek aan de voormalige kolonies Congo, Rwanda en Burundi. “De kostprijs van de reis bedraagt niet minder dan 47.696 euro voor 15 commissieleden”, vervolgt Ponthier. “Beschamend. Op een moment dat de Vlaming de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgt, gaan politici op hun kosten Sinterklaas spelen in Congo, Rwanda en Burundi.”

“En de kwestie van herstelmaatregelen aan de voormalige kolonies, zoals financiële reparaties, ligt nog steeds op tafel. Binnen activistische kringen denkt men ook aan andere maatregelen, zoals het regulariseren van Congolese illegalen”, merkt Ponthier tot slot op. “Dit zijn allemaal knotsgekke ideeën waarmee paars-groen zich populair wil maken in Afrika. Waarom vraagt men geen herstelbetalingen van zij die in de fout waren? Als één instantie zou moeten betalen, is dat de Belgische dynastie, maar die blijft weer buiten schot.”