Nieuws
donderdag, 16 sep 2021

Controles op bouwwerven ondermaats

Uit het antwoord op een vraag van Kamerlid Ellen Samyn aan minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) blijkt dat er in 2020 amper 2.828 controles op bouwwerven werden uitgevoerd door de Arbeidsinspectie – Toezicht op de sociale wetten, waar er maar liefst 2.357 inbreuken werden vastgesteld. Er werd voor een klein miljoen euro aan boetes uitgeschreven.

“Het is onaanvaardbaar dat er zo laks wordt omgesprongen met werfcontroles waardoor het zeer groot aantal buitenlandse bouwbedrijven en hun schimmige onderaannemers amper onderzoeken hoeven te vrezen”, aldus Samyn. “Ze hebben lak aan onze veiligheidsregels, werken met arbeiders die onze taal niet spreken en frauderen met alle sociale wetten. Zo ondergraaft men onze eigen sociale zekerheid.” Op de vraag hoeveel controles er op zaterdag worden uitgevoerd kon men zelfs niet antwoorden.

“Controles zijn een vorm van Russische roulette”

Het Vlaams Belang vindt dit onaanvaardbaar. “Vlaamse bouwbedrijven en hun arbeiders mogen niet het slachtoffer zijn van sociale dumpingpraktijken door buitenlandse aannemers”, besluit Samyn. “En het aantal controles op die malafide bedrijven moet omhoog.”