Nieuws
zaterdag, 13 mei 2023

Cordon sanitaire moet de vuilbak in

Foto: iStock. Cordon santiaire moet de vuilbak in

Uit het VRT-onderzoek ‘De Stemming’ blijkt dat een duidelijke meerderheid van de Vlamingen gekant is tegen het cordon sanitaire. “Na 24 jaar wordt het hoog tijd om die gitzwarte bladzijde uit onze parlementaire geschiedenis om te draaien”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Door het antidemocratische gedrocht dat cordon heet, hebben de jongvolwassenen van dit land nooit in een democratie die naam waardig kunnen leven. Enkel in een systeem van uitsluiting.”

Het cordon bestaat al sinds 1989 en houdt in dat de andere partijen formeel hebben verklaard om nooit een coalitie met onze partij te zullen vormen. “In de realiteit zorgt het cordon ervoor dat ze op die manier eenvoudig aan de vleespotten kunnen blijven zitten. Ze hoeven immers met een groot deel van de kiezers geen enkele rekening meer te houden”, aldus Van Grieken. “En de bevolking krijgt bij gevolg al decennialang keer op keer een beleid dat de verkiezingsuitslag niet reflecteert.”

“Voorlopig blijven alle andere partijen uitsluiting verkiezen boven democratie”

“Alleen al om die reden is het systeem van uitsluiting dat cordon genoemd wordt volslagen ondemocratisch”, vervolgt Van Grieken. De voorzitter wijst er ook op dat het niet correct is om te zeggen dat wanneer men tegen het cordon is, men dan maar op het Vlaams Belang moet stemmen. “Men hoeft het niet eens te zijn met het Vlaams Belang om tegen het cordon te zijn, dat is uit dit VRT-onderzoek ook nog maar eens gebleken. Zelfs bij de Stalinisten van de PvdA, waar de sympathie voor onze partij eerder gering is, ligt de steun voor het cordon op amper 51 procent.”

“Om redenen die niets met democratie, maar alles met lijfsbehoud te maken hebben, klampen de traditionele partijen, en daar hoort de N-VA ook bij, zich krampachtig vast aan het cordon sanitaire”, aldus nog Van Grieken. “Al is de houding van de N-VA wel bijzonder schizofreen en hypocriet. Waar de andere partijen voorlopig nog steeds duidelijk zijn in hun voornemen om uitsluiting te blijven verkiezen boven democratie, is de N-VA naar eigen zeggen tegen het cordon gekant. Om het vervolgens wel strikt toe te passen tot in het allerkleinste gehuchtje van Vlaanderen.”

Het Vlaams Belang roept alle andere partijen op eindelijk eens het gezond verstand, de rechtvaardigheid en de democratie een plaats te geven. “Niet de stemmen van de kiezers, maar het onwelriekende cordon moet in de vuilbak worden gesmeten”, besluit Van Grieken. Tal van deskundigen, van professoren tot wetstraatwatchers hebben zich ondertussen al in die zin uitgesproken.