Nieuws
dinsdag, 19 jan 2021

“Corona-aanpak van WHO was een ramp”

Het Vlaams Belang is niet verbaasd dat de experts die door de WHO aangesteld werden om de aanpak van de coronacrisis te evalueren tot de vaststelling zijn gekomen dat China en de WHO sneller hadden moeten handelen bij het begin van de epidemie. “Maar het was helaas veel erger dan dat”, reageert fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Wekenlang heeft de WHO de corona-uitbraak in China moedwillig toegedekt.”

In 2017 kwam de Ethiopiër Tedros Ghebreyesus op voorspraak van China aan het hoofd van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). “China kon op die functie een spreekpop gebruiken. En als fervent communist was hij de geknipte persoon”, aldus Pas. “En voor zijn thuisland is China ook nog eens een uiterst belangrijke handelspartner. De WHO liep van bij de uitbraak van het virus dan ook braaf aan het handje van Peking. Met desastreuze gevolgen. Zo drong de organisatie er bij de EU zelfs op aan om de grenzen met China open te houden.”

“Men bleef China en de WHO maar geloven. Van communistische dictaturen is het gebrek aan openheid nochtans genoegzaam bekend”

Voor voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), die nota bene zelf arts is, was corona aanvankelijk een onschuldig, weinig besmettelijk griepje. Net zoals de WHO dat voorhield. “Wanneer ze achteraf geconfronteerd werd met deze totaal verkeerde inschatting, stak ze zich steeds weg achter de WHO”, vervolgt Pas. “Alsof het luisteren naar de WHO een excuus is voor het kolossale geblunder dat voor onnodig veel coronadoden zorgde.” Het is ironisch om vast te stellen dat de landen die niet naar de WHO geluisterd hebben het best voorbereid zijn gebleken tegen de coronapandemie. Landen die China goed kennen, zoals Zuid-Korea, Taiwan en Singapore.

Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat er van de WHO geen schuldbesef of verantwoordelijkheid verwacht mag worden. Getuige daarvan het feit dat de Europese directeur van de WHO, de Vlaming Hans Kluge, op 18 september zijn kat stuurde naar de Bijzondere Covid-commissie, maar diezelfde avond wel gast was in het VRT-programma Terzake.

“Het feit dat commissievoorzitter Robbie De Caluwé (Open Vld) niet verder kwam dan het betreuren van deze gang van zaken, toont het gebrek aan motivatie om de waarheid boven te halen. Nochtans de bedoeling van de Bijzondere Covid-commissie”, besluit Pas. “Het is misschien niet slecht mochten de onafhankelijke WHO-experts ook de aanpak van deze commissie eens komen evalueren.”