Nieuws
zondag, 17 jan 2021

Corona: “Paars-groen ramp in communicatie”

Voor het Vlaams Belang gooit minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) de regering ten onrechte bloemetjes toe in De Zondag van 17 januari. Zo vindt hij dat deze regering “vanaf dag één héél goed” aan communicatie doet. Alleen was er volgens hem enkel deze week een valse noot. Waarmee hij doelt op de stilzwijgende verlenging van de lockdown tot 1 maart. “Ik weet niet op welke planeet Van Peteghem woont”, reageert fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang), “maar op planeet aarde is er van een duidelijke communicatie vanwege de Belgische regering geen sprake.”

Het Vlaams Belang verwijst onder meer naar de rampzalige communicatie over knuffelcontacten jonger dan 12 en naar de mist die gespoten werd omtrent de drones en de woonstbetredingen. “Onduidelijker was echt niet denkbaar”, aldus Pas. “Een goede communicatie vereist transparantie, continuïteit, begrijpbare taal. En paars-groen is wat dat betreft in hetzelfde bedje ziek als de rampregering van Sophie Wimès (MR), toen we niet eens wisten hoeveel kilometer we op de fiets mochten afleggen.”

“Voor paars-groen betekent communicatie het besteden van miljoenen euro’s aan een kunstmatige tricolore ’11 miljoen’-campagne”

“De regering poogt vooral optimistisch over te komen, ook al is dat vaak totaal ten onrechte”, vervolgt Pas. “Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) had het bijvoorbeeld over het rijk der vrijheid dat er zat aan te komen, en nog geen dag later moet je in de pers vernemen dat de vaccinatieplannen vertraging hebben opgelopen. Met dit soort leugens ondergraaf je uiteraard de geloofwaardigheid van elke verdere communicatie.” Het Vlaams Belang wijst er ook op dat het simpelweg overslaan van persconferenties, om geen slecht nieuws te hoeven brengen, zeker geen oplossing brengt. “Integendeel, op die manier werd de verlenging van de lockdown tot 1 maart alleen maar pijnlijker.”

“Paars-groen mag misschien van het tegendeel overtuigd zijn, maar de mensen zijn heus niet dom”, besluit Pas. “Ook moeilijke beslissingen kunnen geaccepteerd worden, op voorwaarde dat ze transparant zijn en correct gemotiveerd worden. En dat hebben we van deze regering nog niet mogen aanschouwen. Ook al doen ze het naar eigen zeggen vanaf dag één héél goed.”