Nieuws
dinsdag, 01 dec 2020

Coronavaccin: “Duidelijke communicatie en strategie-uitvoering nodig”

Het Vlaams Belang wil dat er correcte en duidelijke informatie wordt gegeven over het coronavaccin. “Dit is hoogstnodig om meer vertrouwen te kweken, zowel bij artsen als bij de bevolking”, zo liet Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) dinsdag optekenen in de Commissie Volksgezondheid. De Reuse zijn pleidooi komt er na berichtgeving rond scepticisme bij huisartsen tegenover het vaccin. “De vaccinstrategie moet ook worden afgewerkt zodat alles operationeel kan voorbereid worden in het belang van de prioritaire doelgroepen - de bewoners en het personeel uit zorgcentrums en de kwetsbaren”, aldus De Reuse.

In de enquête raadde slechts 68 procent van de huisartsen een coronavaccin aan bij hun patiënten en 1 op de 3 zou het ook niet zelf gebruiken. Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) gaf aan dat het informatiegebrek de voornaamste reden zou zijn voor het scepticisme bij huisartsen. Beke trachtte te sussen en stelt dat de eerste aanzet van de vaccinatiestrategie, namelijk de prioritering van de kwetsbare doelgroepen, gecoördineerd zal verlopen en nationaal dezelfde doelgroepen in eenzelfde periode zullen worden gevaccineerd.

De Reuse over coronavaccin: “De farmasector en de overheid moeten samen communiceren zodat er vertrouwen komt

Maar we zijn nog geen maand verder, en er is opnieuw al een ‘communicatiestoring’. “Een van de 3 ‘leveranciers’ moest al terugkrabbelen in de communicatie over het vaccin, wat geen goede zaak is”, aldus De Reuse. De partij hamert op het belang van een duidelijke tweeledige communicatie vanuit de farmasector én de overheid. “We moeten zeggen aan de mensen dat het niet erg is dat ze vragen stellen, en wij moeten hen een goed antwoord bieden. Want puur wetenschappelijke boodschappen kunnen geïnterpreteerd worden als propaganda en werken dan niet, dat liet ook de Amerikaanse specialiste Heidi Larson weten. Er moet dus vooral duidelijk gecommuniceerd worden dat het niet van moeten is.

Het Vlaams Belang maakt zich ook zorgen over de strategie. De eerste aanzet van de vaccinatiestrategie moet nog steeds geoperationaliseerd worden door de interministeriële conferentie. Minister Beke waarschuwde daarbij zelf reeds voor de diverse karakteristieken van de vaccins en de daar bijhorende opslag- en distributiemoeilijkheden. En het afgelopen brokkenparcours van de interministeriële conferentie is weinig vertrouwenwekkend”, zegt de Reuse.

Voor het Vlaams Belang moet er nu snel duidelijkheid komen vanuit de farmasector over de ontwikkeling van het vaccin, én vanuit de overheid wat betreft de validatie. Daarnaast moeten de vaccinatiestrategie en de prioriteitengroepen snel duidelijk worden met de nodige operationele voorbereidingen.