Persberichten
dinsdag, 20 jul 2021

Covid-premie voor leefloners: “Zoveelste transfer naar Brussel en Wallonië”

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat honderdduizenden werklozen, gepensioneerden en mensen die voor een minimumloon werken, maandenlang minder inkomsten kregen dan leefloners die afhankelijk zijn van het OCMW. Vanaf midden 2020 kregen leefloners een extra maandelijkse COVID-premie van 50 euroen voor een gezin liep dat op tot 200 euro”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). En het leeuwendeel van deze premies ging naar Wallonië en Brussel.

De econoom Philippe Defeyt van het Waalse Institut pour un Développement Durable (IDD) stelde vast dat door de COVID-maatregelen van de federale regering zowat honderdduizend werklozen, gepensioneerden en mensen die voor een minimumloon werken al maanden een lager inkomen genieten dan de leefloners die cliënt zijn bij het OCMW. Uitdecijfers die Samyn opvroeg bij Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) blijkt dat het toekennen van deze premie, die aanving op 1 juli 2020 en doorloopt tot eind september 2021, vooral in Wallonië en Brussel gebeurde.

“Ook wat betreft de covid-premie voor leefloners blijkt Vlaanderen de financier van het door de PS-gedomineerde Brussel en Wallonië”

“Van de ruim 50 miljoen euro aan premies die in 2020 werd toegekend, vloeide 23,5 miljoen euro naar Wallonië” aldus Samyn. “13,8 miljoen ging naar Brussel, en 13 miljoen naar Vlaanderen. In Wallonië kregen gemiddeld 78.478 begunstigden per maand een premie, in Brussel 46.172 en in Vlaanderen 43.630.”

“De covid-premie voor leefloners is opnieuw een zoveelste financiële transfer van Vlaams geld naar het armlastige Brussel en Wallonië”, besluit Samyn. “Uit cijfers die ik eerder opvroeg bleek ook al dat OCMW-subsidies vooral vloeien naar Brussel, Wallonië en landen buiten Europa.”