Nieuws
maandag, 06 sep 2021

“Creëer volwaardig Vlaams energiebeleid”

Het Vlaams Belang klopt op tafel voor een volledige splitsing van de energiebevoegdheden. Vorige week klaagde Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) het energiebeleid in België met krachttermen aan - waar ze nochtans zelf aan meewerkt. Hiermee schopt ze echter uiteraard ook tegen de schenen van Groen, coalitiepartner in de federale regering De Croo I. Die wil immers doorgaan met de kernuitstap. Het is in dit land vandaag onmogelijk om een efficiënt energiebeleid te voeren”, zegt Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang). “De ondoordachte kernuitstap zal een genadeslag worden voor onze energiebevoorrading en de prijzen nóg meer doen stijgen.” Een volwaardig Vlaams energiebeleid dringt zich dan ook op, vindt de partij.

Afgelopen zaterdag haalde minister Demir (N-VA) uit naar het beleid van haar federale ambtgenote, minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), die doorzet met de voorziene kernuitstap in 2025. De energietoevoer in België komt hierdoor op een helling te staan. Groen beschuldigt het Vlaamse energiebeleid dan weer van de implosie van de Vlaamse zonnepanelenmarkt en het niet halen van windenergiedoelstellingen. 

“Niet alleen moeten de twee jongste kerncentrales openblijven, we moeten investeren in nieuwe - modulaire - centrales

Volgens het Vlaams Belang klopt de analyse van Demir dat het energiebeleid in dit land een fiasco is. “Binnen de Belgische context is het immers onmogelijk om een efficiënt en toekomstgericht energiebeleid te voeren”, reageert van Rooy. “De ondoordachte kernuitstap - die ooit als cadeau gegeven is aan Groen in ruil voor regeringsdeelname - is daar het beste voorbeeld van. De nu gemaakte beleidskeuzes dreigen ons de komende decennia afhankelijk te maken van vervuilende gascentrales en geïmporteerde dure stroom uit het buitenland. Willen we echter onze energietoevoer structureel verzekeren en verschonen, dan moeten we verder durven kijken dan het indrukken van een “resetknop” en investeren in nieuwe nucleaire capaciteit.”

Ook op Vlaams niveau is er nog veel ruimte voor verbetering, duidt de partij. “Demir kan blijven roepen, maar ook op Vlaams niveau loopt het fout, argumenteert van Rooy. Het Vlaams parlementslid verwijst onder meer naar het ondermijnd vertrouwen in de overheid naar aanleiding van de afschaffing van de terugdraaiende teller en het zogenaamde capaciteitstarief dat in 2022 ingevoerd zal worden, een soort 'rekeningrijden voor elektriciteitsverbruikers'. “Vlaanderen moet het heft in eigen handen nemen en investeren in een eigen energievoorziening.

In plaats van slaafs de coalitiepartners te volgen die federaal mee met Groen aan de knoppen te zitten, moet Demir expliciet bevoegdheden opeisen - net zoals de Vlaamse Regering dat deed met de Vijf Resoluties in 1999. Waar blijft de Vlaams-nationale moed van N-VA?”, stelt van Rooy tot slot. Hij zal dan ook eerstdaags in het parlement de minister bevragen over welke stappen ze daartoe zal ondernemen.