Nieuws
woensdag, 15 sep 2021

"Criminele illegalen moeten straf in thuisland uitzitten"

Het Vlaams Belang wil alle criminele illegalen per direct het land uit. De pas bekend geraakte ontsnapping van een illegaal die een celstraf uitzat in de gevangenis van Aarlen, vorige week tijdens zijn overbrenging naar een repatriëringscentrum in Zaventem, is ontoelaatbaar”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove. “Deze man moest onmiddellijk uitgezet worden en zijn straf in herkomstland uitzitten.”

De man werd vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis, op voorwaarde dat hij terug naar zijn land van herkomst zou gaan. Maar op weg naar Zaventem kroop hij onder de tralies van de celwagen door, bedreigde de chauffeurs van het gevangenentransport met een mes, en nam de benen. Een zoekactie leverde niets op.

“Een enkeltje per direct richting thuisland voor criminele vreemdelingen zou zowel het veiligheidsprobleem als het probleem van de overbevolking in onze gevangenissen aanzienlijk oplossen”

“We stellen ons heel wat vragen bij deze ontsnapping”, aldus Van Langenhove “Een illegaal die hier criminele feiten pleegt moet niet eerst opgesloten worden in onze gevangenissen, maar moet per direct het land worden uitgezet.” Het Vlaams Belang benadrukt hierbij dat zes op tien vreemdelingen in Belgische gevangenissen illegaal zijn.

Van Langenhove stelt zich tot slot de vraag hoe het mogelijk is dat een gevangene onder de tralies van een celwagen door kan kruipen, en hoe die in de eerste plaats mét een wapen op zak op transport wordt gezet. “Een grondige analyse van wat fout liep is broodnodig. Ook dat de ontsnapte man al een week spoorloos is, is onacceptabel.”