Nieuws
vrijdag, 21 jan 2022

“CST moet niet worden uitgebreid, maar afgeschaft”

Het Covid Safe Ticket (CST) wordt vanaf 1 maart afhankelijk gemaakt van de boosterprik. “Het nutteloze CST blijft dus al zeker geldig tot na 1 maart”, reageert fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Het is nochtans al uitvoerig aangetoond dat het CST contraproductief is omdat het een vals gevoel van veiligheid geeft en bovendien creëert het discriminatie. En net nu terwijl de pandemie lichter wordt, wil men de CST-regeling verstrengen? Wat al veel langer duidelijk was, geeft eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) nu wel voor het eerst toe: het CST dient enkel om burgers te verplichten om zich in te enten.”

“Het CST blijft 150 dagen geldig”, merkt Pas op. “Wil dat dan zeggen dat we om de vijf maanden een nieuwe prik moeten krijgen? Dat de CST-regeling nu nog strenger gaat worden, terwijl de pandemie milder wordt, is te gek voor woorden.”

“De debatten over de vaccinatieplicht zijn nu overbodig, want op deze manier en met deze CST-regelgeving is er een impliciete verplichting”

Naast het verankeren van de CST besliste het Overlegcomité vandaag tot het invoeren van de coronabarometer. “Die barometer komt veel te laat en geeft zeker geen garantie dat er een einde komt aan het nattevingerwerk en het jojobeleid”, aldus Pas. “Het feit dat het Overlegcomité de barometer opstart in code rood terwijl hiervoor niet eens aan de voorwaarden werd voldaan, toont aan dat men de politieke willekeur wil verderzetten en nog steeds de maatregelen wil kunnen opleggen die ze willen, ongeacht de medische situatie.”

“Het is opmerkelijk dat we hier van start gaan in de hoogste alarmfase, terwijl in andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, de maatregelen worden versoepeld”, aldus nog Pas. “Geen zinnig mens kan begrijpen waarom die barometer ingaat met de code rood terwijl de toestand op de Intensieve Zorgen-afdelingen onder controle is.”

“Net als het CST, dat niet snel genoeg kan verdwijnen, is de barometer een zoveelste politiek wangedrocht”, besluit Pas. “Een barometer die regen aangeeft terwijl het drie weken droog is, die gooi je weg, want die is stuk. Een coronabarometer die code rood aangeeft terwijl de ziekenhuizen de zaken onder controle hebben, werkt niet en mag je dus ook weggooien.”