Nieuws
dinsdag, 18 jan 2022

“CST moet verdwijnen: hopen volstaat niet”

Bart De Wever stelt via sociale media dat hij hoopt dat het Covid Safe Ticket (CST) afgeschaft wordt, maar ook dat hij beseft dat zo’n afschaffing niet vanzelfsprekend is. “Dat is natuurlijk zoveel als zeggen: we willen het wel afschaffen, maar we durven niet”, reageert Kamerlid Dominiek Sneppe. Via Jan Jambon zit de N-VA namelijk in het Overlegcomité dat met consensus beslist. Dus klinkt dit alles ronduit hypocriet van een partij die zelf het CST invoerde en sindsdien niets ondernam om een verlenging ervan tegen te houden.”

“De voorwaarde voor de invoering van het CST was dat men vrij naar evenementen zou kunnen gaan”, aldus Sneppe. “Maar daar kwam niets van in huis. De vraag was algauw welke evenementen. De cultuursector werd gesloten, de horeca mocht slechts tot 23.00u open blijven, sportwedstrijden moesten plaatsvinden zonder publiek... En tijdens dit alles werd voorgelogen dat het CST ‘veilig’ was, terwijl het tegendeel waar bleek.”

“Ofwel zet De Wever de hielen in het zand tegen het CST, ofwel zwijgt hij, maar erover kakelen heeft geen zin”

Het Vlaams Belang wijst er immers op dat heel wat wetenschappers ondertussen aantoonden dat het CST een vals gevoel van veiligheid geeft en voor meer besmettingen zorgde. “Over het CST mag men eindelijk eens klare wijn schenken. Het helpt de volksgezondheid absoluut niet, maar het heeft heel andere doelstellingen. Enerzijds is het een niet eens meer verholen semi-verplichting van coronavaccinatie en anderzijds geeft het de regering de bijzondere machtspositie om te beslissen wie wat nog mag doen.”

“Van een partijvoorzitter mag een positie, een standpunt verwacht worden, maar De Wever weigert dat in feite echt in te nemen. Hij houdt het steeds bij ‘voorzichtig positief zijn’, bij ‘hopen’ en bij een ‘open geest’, maar daar koopt men uiteraard niets voor”, besluit Sneppe. “We hebben echt geen behoefte aan praat voor de vaak. Had N-VA destijds op tafel geslagen en het been stijf gehouden tegen het CST, er was de bevolking heel wat bespaard gebleven. Als N-VA moet dus vrijdag kleur bekennen: is de partij echt tegen de CST, dan geeft men hierop niet toe.”