Nieuws
vrijdag, 24 dec 2021

Cultuursector willekeurig en onterecht gestraft

Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans neem het op voor de cultuursector die arbitrair en onterecht gestraft wordt door de nieuwste coronamaatregelen. “De sector moet een maand op slot, en dit terwijl de coronacijfers dalen”, reageert Brusselmans verbouwereerd. “Nochtans had Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) het omgekeerde beloofd eerder deze maand.” Door deze beslissing zit nu meer dan een derde van de culturele organisaties in financiële moeilijkheden. Uit een recente studie blijkt immers dat meer dan 6.000 cultuurondernemingen in zware moeilijkheden zitten, goed voor meer dan 8.000 jobs. Deze mensen mogen niet in de steek gelaten worden”, aldus nog Brusselmans. 

Net voor Kerst deelde het Overlegcomité nieuwe klappen uit aan de cultuursector. Zeker tot eind januari moeten tal van organisaties de deuren dicht doen. Dit terwijl een Graydon-studie aantoont dat 20% van de culturele ondernemingen in moeilijkheden zit. “We moeten zorg dragen voor onze cultuursector. De volledig arbitraire maatregelen ten nadele van deze mensen moeten dan ook ingetrokken worden.”

De cultuursector nam enorme maatregelen om veilig open te blijven en nu laat Jambon hen alweer in de steek

Brusselmans voelt mee met de sector waar nu een grote verslagenheid leeft omwille van de zoveelste sluiting. "Er is nochtans geen aantoonbaar bewijs dat er in de sector meer besmettingen zijn dan elders waar mensen samenkomen", meent het parlementslid. Dit zegt ook Bruno Schaubroeck van de Event Confederation. “Het is dus wraakroepend dat de sector zomaar willekeurig gestraft wordt. Sinds maart 2020 heeft een groot deel van de sector nog maar amper op volle capaciteit kunnen werken. Nu moeten de zalen opnieuw de deuren sluiten, terwijl de cultuurhuizen net veel geïnvesteerd hebben om alles coronaveilig te laten verlopen.” 

Als klap op de vuurpijl kregen tal van cultuurwerkers via Twitter de boodschap vanwege FOD Volksgezondheid - onder de hashtag #tipsvoormentaalwelzijn - dat ze de “kans moeten grijpen om even te genieten van een lege(re) agenda”.

Pas donderdag heeft Jambon samengezeten met de cultuursector om te bekijken welke nieuwe steunmaatregelen er nodig zijn, maar die zijn zelfs nog niet concreet. "Dat men overgaat tot een sluiting zonder dat men steunmaatregelen heeft uitgewerkt is tenenkrullend en toont nogmaals Jambons onkunde aan”, besluit Brusselmans. De grootste steunmaatregel die de sector echter nodig heeft, is stoppen met willekeurige pestmaatregelen en de cultuurorganisaties verder laten werken in de veilige omstandigheden die ze zelf voorzien hebben. Het paniekvoetbal op de kap van willekeurige slachtoffers moet stoppen.