Nieuws
vrijdag, 05 apr 2024

Dader steekpartij in Antwerpen was ‘vluchteling’ die al meerdere feiten pleegde

Foto: iStock. Dader steekpartij in Antwerpen was ‘vluchteling’ die al meerdere feiten pleegde

Voor het Vlaams Belang dragen de beleidsverantwoordelijken een verpletterende schuld bij de steekpartij in het Antwerpse centraal station, waarbij gisteren een 69-jarige vrouw levensgevaarlijk gewond werd. De dader, een 27-jarige Irakees die als vluchteling werd erkend, had op enkele dagen tijd verscheidene ernstige feiten gepleegd, maar kon dankzij zijn statuut vrij blijven rondlopen. “Onaanvaardbaar”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Het is hoog tijd voor een ander beleid, dat veiligheid wel voorop stelt. Voor dergelijk crimineel tuig is hier absoluut geen plaats.”

Vandaag wordt in de pers bericht dat de Iraakse vluchteling, Hussein A., de onschuldige vrouw zonder enige aanleiding vier messteken toediende. “De man was gekend bij de politie en had er reeds een bijzonder actieve week opzitten”, merkt Pas op. “Zo was hij maandag wegens geweldpleging al eens aangehouden, maar mocht hij na verhoor zijn cel verlaten. Hussein deed dat wel niet zonder eerst nog wat slagen toe te brengen aan een politieagent. En woensdag werd hij na gelijkaardige feiten, toen op de Eurostar, opgepakt door Securail en de spoorwegpolitie. Maar ook na die feiten mocht hij opnieuw beschikken.”

“Het lakse beleid maakte de vreselijke steekpartij mogelijk”

“Hussein A. werd, helaas voor zijn slachtoffers, dus niet veilig in een politiecel opgeborgen. En evenmin werd hij in een gesloten centrum opgesloten”, gaat het Kamerlid verder. “Dat laatste was ook niet toegestaan, omdat hij sinds 2016 over een statuut van vluchteling beschikt en dus legaal in het land vertoeft. De messentrekker in kwestie krijgt dus al acht jaar bed, bad en brood van de belastingbetaler. Als vluchteling heeft hij recht op een leefloon en op een sociale woning.”

“Maar in plaats van enige dankbaarheid te tonen aan de gemeenschap, ging deze zogenaamde ‘vluchteling’ over tot zwaar geweld”, besluit Pas, voor wie deze crimineel donderdag nooit vrij had mogen rondlopen in het Antwerpse station. “Het lakse beleid maakte de vreselijke steekpartij mogelijk. Het toont nog maar eens aan hoezeer we nood hebben aan een ander beleid, en aan controle over onze grenzen. We moeten criminelen durven weren uit onze samenleving. Dat is zowel een goede zaak voor de Vlamingen, als voor iedereen die onze grenzen en regels respecteert en het wel goed voorheeft.”