Nieuws
dinsdag, 15 mrt 2022

Dalend personeelskader spoorwegpolitie onaanvaardbaar

Uit cijfers die Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) blijkt dat het aantal personeelsleden dat voorzien is binnen de personeelsformatie van de spoorwegpolitie eind 2021 slechts voor 82 procent was ingevuld. “Dat is absoluut onvoldoende en zowaar een daling tegenover 2020, toen er 84 procent was ingevuld.”

Sinds jaren worden treinreizigers en spoorwegpersoneel geconfronteerd met een toename van seksuele of andere intimidatie, zwartrijden, vandalisme, bedreigingen en verbale of fysieke agressie. “Een belangrijke rol in het garanderen van ieders veiligheid in de stations, op de perrons en in de treinen is weggelegd voor de spoorwegpolitie”, aldus Troosters. “Nadat Verlinden eerder beloofde werk te maken van de tekorten binnen de personeelsformatie van de spoorwegpolitie en zich half 2021 een positieve trend aftekende (85 procent invulling) zijn we nu helemaal terug naar af.”

“Inzake de spoorwegpolitie blijft Verlinden in hetzelfde bedje ziek als haar voorgangers”

Opvallend is de daling op een half jaar tijd binnen de directie waar half 2021 een volledige invulling van 100 procent bereikt werd. Een half jaar later was dat nog maar 90 procent. Ook Limburg deelt in de klappen waar de al povere invulling van 46 procent in 2020 nu zowaar gedaald is naar 38 procent. Oost-Vlaanderen dat een sterke invulling kende van 107 procent in 2020 is teruggevallen tot een invulling van 93 procent. Ook zij kampen nu dus met een tekort aan personeel. Een situatie die al langer bestaat in Antwerpen (72 procent), West-Vlaanderen (48 procent) en de helemaal hopeloze situatie in Vlaams-Brabant (7,69 procent). In Luik (117 procent) en Charleroi (128 procent) is daarentegen een overmatige invulling van de voorziene personeelsformaties vast te stellen. In tegenstelling met de evolutie in de Vlaamse regio’s kende Charleroi zowaar nog een toename van 8 procent tegenover de hoge invulling in 2020 (120 procent). “Het is duidelijk dat Franstalig België beter bediend wordt dan Vlaanderen”, aldus nog Troosters.

“Telkens als er zich nieuwe geweldfeiten voordoen staan ministers Annelies Verlinden en mobiliteitsminister Georges Gilkinet (Ecolo) klaar om hun deelneming aan de slachtoffers te betuigen en met nieuwe beloften te komen”, vervolgt Troosters. “En steeds weer blijken die achteraf dode letter te zijn. Op die manier draagt Verlinden bij aan de verdere toename van geweld en criminele feiten binnen het spoorgebeuren.”

“Het falen van beide ministers zal ertoe leiden dat potentiële reizigers zullen afhaken en voor alternatieve en veiligere vervoerswijzen kiezen. De groteske spoorplannen van de minister van Mobiliteit kunnen zo meteen de vuilbak in”, besluit Troosters. “Ik zal minister Verlinden ter verantwoording blijven roepen en actie van haar eisen. Opnieuw wegkijken van de bestaande problemen zou een regelrechte slag in het gezicht van de slachtoffers van criminele feiten binnen het spoorgebeuren zijn.”