Nieuws
vrijdag, 13 nov 2020

“Dankzij groene minister zal de CO2-uitstoot alleen maar toenemen”

Voor het Vlaams Belang slaat minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) de bal volledig mis door op obsessieve wijze het koolstofneutrale kernenergie te bannen. “De CO2-uitstoot van de energievoorziening zal er enkel door toenemen”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang).

Om stroomtekorten te voorkomen besliste de regering-Michel destijds dat de kerncentrales Doel 1 en 2 mochten openblijven tot 2025. De 20 miljoen euro taks die in ruil betaald werden, gingen naar een transitiefonds. “Dit fonds investeerde in onderzoek naar een groene toekomst, bijvoorbeeld naar methodes om het Belgische kernafval veilig te verwerken”, aldus Van Lommel. “Maar de groene minister ziet het louter als een terugvloeien van geld naar de nucleaire sector.”

Van Lommel: “Van der Straeten speelt een gevaarlijk spel door alles wat nog maar nucleair ruikt tegen te werken of te bannen”

Minister Van der Straeten wil naar eigen zeggen voorrang verlenen aan projecten voor duurzame energie. “Dit betekent de facto het dichtdraaien van de geldkraan voor nucleaire projecten”, vervolgt Van Lommel. “Voor ons mag het ene het andere niet uitsluiten.” Het Vlaams Belang wil dan ook dat er met de onderzoeksinstituten bekeken wordt hoe zij hun belangrijke taak kunnen verderzetten om alle opgebouwde kennis en expertise te behouden.

“Van der Straeten doet er alles aan om uitbater Engie Electrabel weg te pesten”, besluit Van Lommel. “Maar een verzuring van de relatie zou haar zelf wel eens zuur kunnen opbreken. De hele ontmanteling van de kerncentrales komt er ook nog aan en het is van maatschappelijk belang dat dit in een goede verstandhouding gebeurt.” Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat de energieminister nu vooral doet wat ze niet moet doen, want België zal het eerste Europese land zijn waar de CO2-uitstoot van de energievoorziening zal toenemen in de komende jaren.