Nieuws
dinsdag, 20 jun 2023

Dankzij Vivaldi kan Iran oppositiecongres in Europa verhinderen

Foto: iStock. Dankzij Vivaldi kan Iran oppositiecongres in Europa verhinderen

Het Vlaams Belang sluit zich aan bij de kritiek van de Iraanse oppositie tegen België nu Frankrijk een congres van de Iraanse oppositie heeft verboden omwille van veiligheidsredenen. Volgens de Iraanse oppositie is de stijgende terreurdreiging vanuit Iran te wijten aan het feit dat de Belgische Vivaldi-regering er de afgelopen weken alles aan gedaan heeft om te bewijzen dat terreur werkt. “We hebben van meet af aan gesteld dat het vrijlaten van Assadollah Assadi het Iraanse terrorisme faciliteert”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. Onze regeringen deden er vorige week nog een schepje bovenop door de burgmeester van Teheran met alle egards te ontvangen in Brussel. Het gevolg is dat de Iraanse oppositie nu monddood wordt gemaakt.”

Op 1 juli zou, zoals ieder jaar, het congres van de Iraanse oppositie (de ‘Nationale Raad van het Iraanse Verzet’) plaatsvinden in Parijs. De voorbije jaren verzamelden daarbij honderdduizenden tegenstanders van het ayatollah-regime. Dit jaar verbieden de Franse autoriteiten dus omdat ze de veiligheid niet kan garanderen. “Het was uitgerekend bij zo’n gelegenheid dat de beruchte terrorist Assadi een bom wilde laten ontploffen”, aldus Samyn. “De man die daarvoor veroordeeld werd, maar die van Vivaldi naar Teheran mocht vertrekken. Daar werd hij ondertussen al, zoals voorspeld, feestelijk ontvangen door de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.”

“Heel begrijpelijk dat Iraanse oppositie vooral kwaad is op België”

De verenigde Iraanse oppositie uit haar woede vandaag niet zozeer tegen Frankrijk, maar wel tegen België. “En dat is heel begrijpelijk”, vervolgt Samyn. “Door plat op de buik te gaan voor de schurkenstaat Iran heeft België het terreurbewind daar alleen maar gesterkt. De ayatollahs hebben het bewijs gekregen dat chantage volstaat om het op onevenwichtige akkoordjes te gooien. Alsof het allemaal nog niet intriest genoeg is, komt daar de rode loper voor de burgemeester van Teheran in het Brusselse stadhuis nog eens bovenop.”

“Het Iraanse regime heeft steeds proberen beletten dat er in Europa een congres kon plaatsvinden. En daar zijn ze dankzij de Vivaldi-regering grandioos in geslaagd”, besluit Samyn. “Teheran mag eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) en zijn regering een dankkaartje en een bos bloemen sturen.”