Nieuws
vrijdag, 24 jun 2022

“De Croo bereidt zijn Europees uitbolpostje voor”

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) gaf tijdens het gesprek dat hij deze week met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky had de Belgische zegen voor het kandidaat-lidmaatschap van de EU. Dit terwijl hij in de Verenigde Commissie voor Buitenlandse Zaken, Landsverdediging en Binnenlandse Zaken nog verklaarde dat Oekraïne niet klaar was voor EU-lidmaatschap”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “De premier draait als een windhaan, onder druk van Frankrijk en Duitsland. Hij wil uiteraard zijn Europees uitbolpostje niet op het spel zetten door een eigen koers te varen.”

Naast Frankrijk, Duitsland, Italië en Roemenië is nu ook België expliciet voorstander van een EU-uitbreiding naar het Oosten. De Croo drukte president Zelensky op het hart dat hij op België kan rekenen voor het kandidaat-lidmaatschap van de Unie. “Hij vergeet daarbij vlot dat aan dat lidmaatschap toetredingsvoorwaarden vasthangen, de zogenaamde Kopenhagen-criteria”, aldus Ponthier. “De Croo behandelt die criteria duidelijk als een vodje papier. Oekraïne is het tweede corruptste land van Europa, hun economische slagkracht is niet afgestemd op integratie in de Europese eenheidsmarkt, ze beschikken niet over een volwaardige democratie, onafhankelijke rechtspraak en persvrijheid. En de mensenrechten van culturele minderheden worden er onvoldoende gewaarborgd.”

“Wat De Croo ook moge beweren, het EU-lidmaatschap van Oekraïne is allesbehalve evident”

Ook het financiële plaatje en mogelijke migratiegevolgen wil Vlaams Belang kritisch onder de loep nemen. “Kandidaat-lidmaatschap betekent dat onze financiering van Oekraïne zal worden opgeschroefd, in het kader van pretoetredingssteun”, vervolgt Ponthier. “In tijden waarin onze mensen hun basisbehoeften zoals energie en voedsel niet meer kunnen betalen, is dat onverantwoord.”

Het feit dat er momenteel oorlog heerst in Oekraïne baart Vlaams Belang ook grote zorgen. “Wij willen geen olie op het vuur gooien door mee te stappen in de megalomane EU-plannen van Ursula Von Der Leyen en Alexander De Croo”, besluit Ponthier. “Het stoppen van het lijden van de Oekraïners is onze eerste prioriteit.”