Nieuws
woensdag, 28 okt 2020

De Croo I kost kwart meer dan Michel I: “Politieke vernieuwing loze belofte”

De federale regering van premier Alexander De Croo (Open Vld) wou naar eigen zeggen van de politieke vernieuwing een prioriteit maken. “Ondertussen is helaas al veelvuldig gebleken dat dit een loze belofte was”, stelt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). De Croo I gaat veel meer kosten, zo blijkt.

Waar Alexander De Croo vorige zomer nog opperde een sobere regering te willen vormen met maximaal tien ministers, telt zijn huidige ploeg net het dubbel aantal excellenties. En met zomaar eventjes zeven vice-premiers is België een unicum in de wereld. Voorts nam het  aantal kabinetsmedewerkers toe met 69 exemplaren, tot het historisch hoge aantal van 838. Nu blijkt ook dat De Croo I een kwart meer zal kosten dan Michel I.

“De coronapandemie heeft de aloude Belgische graaicultuur niet kunnen stoppen”, aldus Pas. “En niet alleen de huidige lichting bewindslieden laat zich hierin kennen”. In ons landje hebben federale ex-ministers en ex-staatssecretarissen gedurende de legislatuur die volgt op hun functie, recht op twee persoonlijke medewerkers. Het merendeel van de ex-excellenties heeft dan ook met plezier gebruik gemaakt van dit oubollige systeem. “Dit onzinnige gebruik kost de belastingbetaler omzeggens een miljoen euro. Ik interpelleerde hierover de eerste minister, zonder gevolg helaas”.

De werking van de regering De Croo zal ook 68 miljoen euro per jaar kosten, dat is een kwart meer dan de kabinetskosten van de regering Michel die er 55 kostte. “Op die manier zal men het vertrouwen van de burger in het politieke gebeuren uiteraard niet herstellen”, besluit Pas.