Nieuws
vrijdag, 06 mei 2022

De Croo loog over 800 miljoen voor Oekraïne

De 800 miljoen euro die eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) aan Oekraïne beloofde, blijkt niets anders dan een ongedekte cheque. “Hij somde op de donorconferentie gewoon een begrotingsprovisie op”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch, die hierover staatssecretaris voor Begroting en partijgenote van De Croo, Eva De Bleeker ondervroeg. “Als de Croo meent te kunnen schitteren op het internationale toneel, dan maalt hij duidelijk niet om een leugentje meer of minder.”

'"De Belgische regering heeft besloten om 800 miljoen euro vrij te maken om Oekraïne en de Oekraïense vluchtelingen te helpen, gaande van tijdelijke opvang in België tot humanitaire hulp in Oekraïne en de buurlanden. Op dit ogenblijk zijn Belgische vrachtwagens met medische bijstand en voedsel onderweg. We zetten onze inspanningen zo lang als nodig verder, België laat niemand in de steek", zo luidde woordelijk de boodschap van De Croo op de donorconferentie ‘Stand Up For Ukraine’ die op 9 april jongstleden in Warschau werd gehouden.

“Op het internationale toneel meent De Croo blijkbaar sneller met leugens weg te kunnen komen”

“Maar in de commissie Financiën moest De Bleeker dus toegeven dat dit bedrag, deze 800 miljoen euro helemaal niet vaststaat en dat het dus louter een raming binnen de Belgische begroting betreft”, aldus Vermeersch. “Dat is vanzelfsprekend een heel andere boodschap dan die van de eerste minister op die donorconferentie. Dat was platte volksverlakkerij.”

“Het is ronduit onbetamelijk om op een donorconferentie een provisie te citeren. En de uitlating dat De Croo en zijn regering niemand in de steek zouden laten, is bijzonder cynisch en leugenachtig”, besluit Vermeersch. “Paars-groen doet weinig anders dan mensen in de steek laten. Zeer velen weten aan het einde van de maand niet hoe zij hun rekeningen moeten betalen.”