Nieuws
woensdag, 14 dec 2022

De Croo moet eer aan zichzelf houden en opstappen

Foto: Vlaams Belang. De Croo moet eer aan zichzelf houden en opstappen

Het Vlaams Belang vindt dat Alexander De Croo (Open Vld) na WhatsAppgate niet langer kan aanblijven als eerste minister. “‘Politieke verantwoordelijkheid’ is geen onbelangrijk principe”, zegt federaal fractieleider Barbara Pas. “We kunnen niet blijven leven in een politiek theater dat enkel draait om een mandaat krampachtig vast te houden. Als het de regering menens is fake news te bestrijden, dan kan De Croo niet anders dan de eer aan zichzelf houden.” Het Vlaams Belang heeft daarom een motie van wantrouwen ingediend.

Bij de opmaak van de begroting voor 2023 had voormalig staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) de impact van de btw-verlaging opgenomen. Die gaf echter aanleiding tot een hoger tekort. Premier De Croo zei hierna in het parlement dat De Bleeker een ‘materiële fout’ had gemaakt, waarna zij moest opstappen. Na de onthulling door Knack van WhatsAppberichten tussen het kabinet van de premier en dat van de staatssecretaris blijkt echter dat er wel goedkeuring werd gegeven door het kabinet De Croo voor de begroting van 2023. De Croo had dit nochtans ten stelligste ontkend, net zoals het bestaan van de WhatsAppberichten zelf. Hij wou hier gisteren het parlement niet over komen inlichten, maar gaf ‘s avonds wel toelichting op de televisie. 

“De Croo geniet geen vertrouwen meer als premier en moet opstappen”

“Gewoontegetrouw eerst toelichting geven in de media en dan pas naar De Kamer komen, pik ik niet”, zegt Pas. “Hoezeer De Croo de mond vol heeft over transparantie en politieke vernieuwing, de minachting voor volksvertegenwoordiging en dus ook de gehele bevolking kan niet groter zijn.”

Hoewel De Croo dit eerder ontkende, blijkt dat er wel degelijk WhatsApp-verkeer is geweest tussen het kabinet Begroting en het kabinet van de premier en een goedkeuring werd gegeven. “Een leugen zou in een normale democratie tot het ontslag leiden van de verantwoordelijke minister”, aldus Pas. “We kunnen niet blijven leven in een politiek theater dat enkel draait om een mandaat krampachtig vast te houden.”

Het Vlaams Belang vindt dat De Croo niet langer kan aanblijven als premier en heeft daarom een motie van wantrouwen ingediend. “‘Politieke verantwoordelijkheid’ is geen onbelangrijk principe”, besluit Pas. “Het is duidelijk dat de Vivaldi-regering met de slechtste begroting van Europa geen enkele geloofwaardigheid meer heeft. Als het de regering menens is Fake News te bestrijden, dan kan De Croo niet anders dan de eer aan zichzelf houden.”