Nieuws
dinsdag, 28 mrt 2023

De Croo pleegt woordbreuk over minimumpensioen

Foto: iStock. De Croo pleegt woordbreuk over minimumpensioen

Het Vlaams Belang neemt het niet dat eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) terugkomt op zijn beloftes aangaande de minimumpensioenen en ze als pasmunt gebruikt voor besparingsmaatregelen. Gepensioneerden mogen niet de dupe worden van het wanbeleid van de Vivaldi-bende”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Het Vlaams Belang eist een minimumpensioen van 1.680 euro.”

Premier De Croo dreigt nu de vierde en laatste schijf van de verhoging van de minimumpensioenen niet uit te voeren en gebruikt daarvoor het argument dat de regering het minimumpensioen van 1.500 euro reeds gerealiseerd heeft. “Maar niets is minder waar”, zegt Samyn. “Niet het Vivaldi-beleid, maar de inflatie heeft gezorgd voor een minimumpensioen van 1.500 euro. Wij pleiten voor een échte verhoging van het minimumpensioen naar 1.680 euro.”

“Zonder de inflatie had Vivaldi nooit een minimumpensioen van 1.500 euro bereikt”

Momenteel bedraagt het minimumpensioen 1.581 euro netto. Dit is 289 euro of 22 procent hoger dan het minimumpensioen in 2020. “Het overgrote deel van deze stijging is echter het gevolg van de indexeringen en niet van federale beleidsmaatregelen”, aldus Samyn. “De inflatie lag in 2021 en 2022 in totaal namelijk rond de 17 procent. Wanneer we dit meenemen, blijft een stijging van slechts 5 procent over. Zonder de torenhoge inflatie door de sterk gestegen energie- en winkelprijzen had Vivaldi een minimumpensioen van 1.500 euro nooit bereikt.”

Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) rekende zich ondertussen al rijk en had het bedrag voor 2024, verhoogd met deze laatste schijf, al op haar website gezet. Maar De Croo breekt nu zijn woord en gebruikt de minimumpensioenen als pasmunt om er toch nog een aantal besparingsmaatregelen door te jagen. “We betalen veel te hoge belastingen voor veel te lage pensioenen”, besluit Samyn. “Het wordt dringend tijd dat deze regering de minimumpensioenen écht verhoogt, zodat deze de stijgende energie- en winkelprijzen volgen.”