Nieuws
maandag, 10 jan 2022

“De Croo verdedigt coronabeleid met onwaarheden”

Volgens eerste minister Alexander De Croo (Open Vld), onder meer afgelopen zondag in het VTM-journaal, is het standpunt van velen dat het covid safe ticket onwetenschappelijk zou zijn, ‘klinkklare onzin’. “In de corona-aanpak is het vooral De Croo zelf die onwetenschappelijke en klinkklare onzin verkoopt. Telkens opnieuw”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “Ter verdediging van het paars-groene jojobeleid heeft de eerste minister steeds geschermd met de wetenschap. Maar de leugens die hij daarbij verspreidt worden steeds meer door wetenschappers doorprikt.”

“De Croo stelde dit weekend, niet alleen in het VTM-journaal maar ook in een vraaggesprek met De Morgen, dat de wetenschap ‘zeer duidelijk’ is over het nut van het coronapaspoort en dat gevaccineerden die besmet zijn, negen à tien keer minder kans hebben om het virus over te dragen'”, aldus Sneppe. “Over welke wetenschap hij het dan wel heeft is echter volkomen onduidelijk. De Waalse viroloog Emmanuel André was er bijvoorbeeld eerder al zeer duidelijk over dat de coronapas juist gezorgd heeft voor meer besmettingen. En de bewering van De Croo over de vaccinatie werd onder meer al tegengesproken door de Gentse professor Tijl De Bie en De Standaard.”

“De Croo verdedigt zijn rampzalige corona-aanpak gewoon met onwaarheden”

“Het aangehaalde cijfer van negen à tien keer is volkomen uit de lucht gegrepen”, vervolgt Sneppe. “Uit de informatie van Sciensano blijkt alleszins niet dat gevaccineerden die toch het virus oplopen negen tot tien keer minder kans hebben om anderen aan te steken. Er zijn gewoon geen cijfers beschikbaar over de kans om het virus na een besmetting toch door te geven. Reden waarom de factcheckers van De Standaard de uitlating van De Croo ondertussen al afdeden als onwaar.”

“Eind december verantwoordde De Croo de eventuele vaccinatieplicht met de mededeling dat er op de intensive care-diensten van de ziekenhuizen vijf keer meer niet-gevaccineerden lagen dan mensen die wel een prik hadden ontvangen”, besluit Sneppe. “Ook dat was een onwaarheid. Van de 591 patiënten die toen op intensive care lagen, waren er 270 niet gevaccineerd. Steeds halve waarheden en hele leugens. Wie kan die man nog ooit geloven?”