Nieuws
donderdag, 16 feb 2023

De Croo weigert te antwoorden op vragen over zijn beleid wegens onenigheid binnen Vivaldi

Het Vlaams Belang vindt het onaanvaardbaar dat premier Alexander De Croo (Open Vld) donderdagnamiddag weigerde vragen te beantwoorden van oppositie over de pensioen- en fiscale hervorming. “Hallucinant dat De Croo zich verschuilt achter zijn vakministers om de onenigheid in zijn regering te verbergen”, zegt fractieleider in de Kamer Barbara Pas.

De Vivaldi-regering lijkt alweer verscheurd te zijn. Vandaag weigerde premier De Croo te antwoorden op vragen over de pensioen- en fiscale hervorming. Volgens de liberaal waren de ‘vakministers’ Karine Lalieux (PS) voor pensioenen en Vincent Van Peteghem (cd&v) voor fiscaliteit beter geschikt om de vragen te beantwoorden. “Heel doorzichtig”, zegt Pas. “De Croo wil niet het risico lopen meteen teruggefloten te worden door zijn coalitiepartners. Want in deze Vivaldi-regering worden een voorstel van één minister meteen afgeschoten door de andere ministers.” 

“In deze Vivaldi-regering worden een voorstel van één minister meteen afgeschoten door de andere ministers” 

Volgens de fractieleider werden de fracties ook pas net voor de start van de plenaire vergadering ingelicht dat De Croo de vragen niet zelf zou beantwoorden. Ook Vivaldi-partij Vooruit vond dat de premier zelf op de vragen moest antwoorden. “Deze regering is een circus”, aldus Pas. “Het is overduidelijk dat de leider van de federale regering niet wil antwoorden op vragen omdat zijn regering compleet verdeeld is over de kwesties.”

Gisteren nog startten de Waalse socialisten van de PS een petitie tegen de liberale regeringspartners Open Vld en MR. Naar eigen zeggen omdat die twee laatste partijen willen raken aan de pensioenen. “De waanzin voorbij”, besluit Pas. “De socialisten zijn zelf bevoegd voor pensioenen met minister Lalieux. De schrik voor de kiezer is duidelijk steeds sterker aanwezig bij de Vivaldi-partijen.”