Nieuws
zaterdag, 23 jul 2022

De Croo wil na 2024 de paars-groene ramp verderzetten

Eerste minister Alexander De Croo stelt in verschillende weekendinterviews na 2024 verder te willen als premier van paars-groen. “Als de regeringspartijen voldoende stemmen halen, voegt hij eraan toe. Alsof hij bij de vorige regeringsvorming rekening heeft gehouden met het aantal behaalde stemmen”, reageert fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Misschien bedoelt De Croo dat ze niet mogen botsen op de kiesdrempel. Paars-groen voortzetten na 2024 zou voor elke Vlaming alleszins een ramp betekenen.”

“Ik daag De Croo uit mij één reden te geven waarom paars-groen een vervolg zou moeten krijgen”, aldus Pas. “Nagenoeg alles wat in het regeerakkoord werd neergeschreven zit muurvast. Zo hardnekkig en onwrikbaar vast dat zelfs de meest hondstrouwe supporter van paars-groen, Kristof Calvo (Groen), dat ding ondertussen wil herschrijven.”

“Elke dag zonder een vervroegde val van paars-groen is nu al een verloren dag, dit kibbelkabinet na 2024 voortzetten is een gruwel”

De legislatuur is nu halverwege en het Vlaams Belang kan samen met iedere Vlaming enkel constateren dat paars-groen niet eens in staat is een deukje in een pak boter te slaan. “De pensioenhervorming was bijvoorbeeld één grote lijdensweg. Het werd keer op keer uitgesteld en toen ze bijna alle veertien afbeeldingen van die kruisweg waren gepasseerd, kwam het tot iets erbarmelijks wat voorgesteld werd als een akkoord. Over de betaalbaarheid ervan gaan we maar zwijgen”, aldus nog Pas. “En de fiscale hervorming is al een even grote miskleun. Alles wat minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) voorstelt, wordt gelekt in de pers, zodat zijn coalitiepartners van de PS het kunnen afschieten.”

“De Croo zegt in de weekendinterviews dat het zijn enige ambitie is om de belangen van alle landgenoten zo goed mogelijk te verdedigen”, merkt Pas op. “Blijkbaar vindt hij het in het belang van iedereen dat veroordeelde en gewelddadige criminelen voortaan nog veel sneller vrij op straat kunnen rondlopen.”

“Het is duidelijk dat we met deze zeven partijtjes nergens zullen komen, ook niet na 2024”, besluit Pas. “Over werkelijk niets is paars-groen het onderling eens, tenzij het gaat over het beknotten van grondrechten en fundamentele vrijheden om de oppositie monddood te maken of over het terugsturen van een tand van Patrice Lumumba naar Congo natuurlijk.”